Mainos

Norjan Lärdalissa selvitetään kyläpalon erikoista etenemistä

Lärdalin kyläpalon tutkinnassa halutaan selvittää, miksi tuli ”hyppi” joidenkin talojen yli. Onnettomuus on saanut monet Norjan puutalokylistä tarkastamaan suunnitelmansa vastaavien tulipalojen varalle.

Länsi-Norjan Lärdalin kunnan keskustassa viikonloppuna riehuneen tulipalon tutkinta on käynnissä, mutta tarkkaa syttymissyytä ei vielä ole saatu selville. Viranomaiset saivat tiedon palavasta asuinrakennuksesta hieman ennen kello yhtätoista lauantai-iltana.

Tutkijat eivät vielä ole saaneet selville, mikä sytytti ensimmäisen talon palamaan. Tutkijat ovat kertoneet ainoastaan, että he ovat onnistuneet kokoamaan jonkinlaisia suuntaviivoja tapahtumien kulusta. 

Sanomalehti VG:n mukaan ensimmäiset tutkijat saapuivat Lärdaliin jo sunnuntaina, mutta varsinainen tutkinta aloitettiin maanantai-iltapäivällä. Syttymissyyn lisäksi tutkinnassa halutaan selvittää se, miksi tuli levisi niin laajalle alueelle, mutta ikään kuin ”hyppien” joidenkin talojen yli. Kaikki tuhoutuneet talot eivät sijainneet vierekkäin, ja palaneiden talojen välissä oli ehjänä säilyneitä taloja.

16 palaneen asuinrakennuksen lisäksi palossa tuhoutui liiketiloja, teleoperaattorin tukiasema sekä sähkökeskus.

Kovan tuulen mukana levinneillä palavilla talojen osilla on varmasti osuutta palon ärhäkkään leviämiseen. Tähän mennessä tutkijat ovatkin muun muassa analysoineet sääolosuhteita, haastatelleet palon silminnäkijöitä ja erityiskoulutuksen saaneet koirat ovat käyneet läpi palopaikkoja.

Norjalaismedioiden mukaan tutkintaan osallistuu muun muassa ruotsalaisia tulipaloasiantuntijoita sekä sähköinsinöörejä, joiden avustuksella voidaan tutkia muun muassa sähkölaitteiden osuutta paloon. Tutkinnan ennustetaan vievän viikkoja.

Paloturvallisuuden suunnittelussa puutteita

Kuten aina suuronnettomuuksien sattuessa, myös Lärdalissa huomio on kohdistunut siihen, miten viranomaiset selvisivät tehtävästään. Sanomalehti VG:n mukaan alueelle olisi pitänyt rakentaa hätäverkko jo vuonna 2009, mutta sen rakentaminen on viivästynyt.

Hätäverkon kautta niin hätäpuhelut kuin pelastushenkilöstönkin yhteydenpito voitaisiin taata, vaikka matkapuhelinverkko olisikin poikki.

Sanomalehti Bergens Tidende kirjoitti eilen, että Lärdalin kunta sai viime vuonna Norjan valtion turvallisuusosastolta huomautuksen puutteellisesta palontorjunnasta. Tosin huomautuksia saivat myös monet muut kunnat, ja viikonlopun tuhoisa tulipalo onkin aktivoinut monet kunnat tarkastamaan paloturvallisuuttaan. Norjassa on satoja samanlaisia pikkukyliä, joissa puutalot on rakennettu hyvin lähelle toisiaan.

Norjalaiset puhaltavat nyt yhteen hiileen

Kaaokseksi yltynyt tulipalo tuhosi 23 rakennusta maan tasalle. Onnettomuus teki useista perheistä kodittomia ja useat menettivät palossa koko omaisuutensa. Ihmiset ympäri Norjaa ovat esittäneet tukensa tulipalosta kärsiville perheille, ja vapaaehtoiset ovat muun muassa keränneet Lärdaliin lähetettäviä vaatelahjoituksia sekä muita lahjoja.

Norjan pääministeri Erna Solberg vieraili Lärdalsöyrissä maanantaina ja lupasi täyden tukensa jälleenrakentamiseen ja siihen, että asukkaat pääsevät palaamaan normaaliin arkielämään. Solberg korosti myös, että tärkeintä oli se, että kuolemantapauksilta vältyttiin.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelema prinssi Haakon puolestaan sanoi, että vaikka kyläpalo on erittäin traaginen onnettomuus, on silti ilo huomata kuinka norjalaiset puhaltavat hädän tullen yhteen hiileen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.