Mainos

Norjan hallitus on kaatumaisillaan

Norjan hallitus näyttää olevan kaatumassa maakaasusta aiheutuneisiin erimielisyyksiin. Norjan hallituskriisi alkoi, kun maan pääministeri Kjell Magne Bondevik sanoi, että mikäli parlamentti ei hyväksy hänen ehdotustaan jonka mukaan maan saastelakeja ei heikennetä, hänen hallituksensa eroaa.

Oppositiopuolueet ovat sanoneet ajavansa läpi suunnitelman rakentaa Norjaan ensimmäiset maakaasuvoimalat pääministerin vastustuksesta huolimatta. Pääministerin mukaan voimalat saastuttaisivat liikaa. Työväenpuolueen johtajan Jens Stoltenbergin mukaan Norjan on rakennettava voimalat, koska vaihtoehtona on sähkön tuonti Tanskan ja Puolan vielä enemmän saastuttavista hiilivoimaloista.

Suurin osa Norjan sähköstä on tähän saakka tuotettu vesivoimalla. Norjan hallituspuolueet saivat vuoden 1997 vaaleissa ainoastaan 42 paikkaa parlamenttiin. Oppositiossa olevalla työväenpuolueella on 65 paikkaa ja konservatiiveilla 23 paikkaa. Yhteensä parlamentissa on 165 paikkaa. Kristillisdemokraattien, keskustan ja liberaalien hallituskoalitio tuli valtaan lokakuussa 1997. Seuraavat vaalit Norjassa pidetään vuonna 2001.

Mikäli Bondevikin hallitus eroaa, uudeksi pääministeriksi nousee todennäköisesti työväenpuolueen johtaja Jens Stoltenberg. Norjan työväenpuolueen aristokratiaan kuuluvan 40-vuotiaan Stoltenbergin isä on ollut sekä puolustus- että ulkoministerinä. Norjan parlamenttiin eli suurkäräjille Stoltenberg valittiin ensimmäisen kerran 1993. Stoltenberg on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.
(STT-NTB-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.