Mainos

Norjalaistutkimus: Suomen rypälepommit ovat epäluotettavia

Selvityksen mukaan kranaatteja jää suutareiksi jopa kymmenkertaisesti enemmän kuin mitä niiden valmistaja ilmoittaa.

Suomen puolustusvoimien hankkimat rypälepommit ovat norjalaisen selvityksen mukaan epäluotettavia. Maamiinoja korvaavien ammusten kranaateista jää räjähtämättöminä maastoon suurempi osa kuin on oletettu. Ne voisivat aiheuttaa vahinkoja siviileille pitkään mahdollisten kriisitilanteiden jälkeenkin.

Tutkimuksessa todetaan, että kranaatteja jää suutareiksi jopa kymmenkertaisesti enemmän kuin valmistaja ilmoittaa.

Norjalaiset selvittivät, miten suuri osa itsetuhomekanismiltaan parhaimpana pidetyistä M85-mallisista kranaateista jäi räjähtämättöminä maastoon. Kymmenisen prosenttia esimerkiksi Israelin Libanonissa vuonna 2006 levittämistä kranaateista jäi suutareiksi.

Tykistön tarkastaja eversti Aki Sihvonen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomen käyttämät kranaatit ovat kuitenkin mallia DM1385. Vaikka se on rakenteeltaan hyvin samanlainen kuin norjalaisselvityksen M85, Puolustusvoimien käyttämä malli on kuitenkin Sihvosen mukaan kymmenen vuotta uudempi. Etenkin mallin itsetuhomekanismia on parannettu.

Norjalaisselvityksen ovat tehneet brittiläinen miinojen raivaamiseen erikoistunut yhtiö, Norjan puolustusvoimien tutkimusyksikkö sekä Norwegian People's Aid -järjestö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.