Mainos

Norjalaislehti lahjoi poliiseja ja urkki luottokorttitietoja

Norjalainen sensaatiolehti oli hankkinut tietoja kuninkaallisista kyseenalaisin keinoin. Lehti oli lahjonnan lisäksi mm hankkinut käyttöönsä vakoilulaitteistoa.

Se og Hør-logo

Sensaatiolehti Se og Hörin tiedonhankintatavat ovat nostattaneet suuren kohun Norjassa. Lehden entisen toimittajan muistelmateoksesta käy ilmi, että lehti on muun muassa lahjonut poliiseja rikosrekisteritietojen saamiseksi sekä urkkinut tietoonsa kuninkaallisen perheen jäsenten luottokorttitietoja.

Toimittaja Haavard Melnaesin muistelmateoksen mukaan Se og Hör lahjoi poliiseja etenkin selvittäessään kruununprinsessa Mette-Maritin ja hänen lähipiirinsä taustoja. Ei-aatelinen yksinhuoltajaäiti ja kruununprinssi Haakon menivät naimisiin vuonna 2001.

Rikosrekisteritietojen ohella Se og Hör hankki itselleen myös Mette-Maritin ja prinsessa Märtha Louisen luottokorttitietoja. Niiden avulla lehti pystyi muun muassa kertomaan vuonna 2001 Mette-Maritin satojen tuhansien kruunujen vaateostoksista.

Pankkikonserni Nordea on käynnistänyt tutkimukset Norjan kuninkaallisen perheen tilitietojen vuotamisesta. Myös Norjan poliisi on käynnistänyt selvityksen rikosrekisteritietojen vuotamisesta.

Melnaesin mukaan Se og Hör maksoi Mette-Maritia koskevista tiedoista vuonna 2001 myös hänen entiselle poikaystävälleen Rickylle, joka käytti tuolloin huumeita. Lehti maksoi Rickylle Mette-Maritia koskevien tietojen kertomisesta 1000 kruunua eli noin 120 euroa tunnilta. Rahoilla Ricky osti amfetamiinia.

Melnaesin muistelmakirjassa kerrotaan myös, kuinka Se og Hör hankki ulkomailta käyttöönsä vakoilulaitteistoa. Lehti hankki Lontoosta käyttöönsä suunnattavan mikrofonin, jolla voidaan kuunnella keskusteluja pitkän välimatkan päästä.

Se og Hörin tiedonhankinnasta nousseen kohun vuoksi Norjan oikeusministeri Knut Storberget haluaa tehdä rangaistavaksi laittomasti hankitun tiedon käytön tiedotusvälineissä.

Se og Hör -viikkolehden omistaa tanskalainen mediakonserni Aller.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.