Norjalaislegendan yli-inhimillinen testitulos hämmentää yhä – paljastaa nyt mykistävän lukeman taustan

Hapenottotestissä 1990-luvulla puhallettu maaginen lukema 96 on seurannut norjalaista maastohiihtolegendaa Björn Dählietä vuosikaudet. Nyt hän on paljastanut testin taustat norjalaiselle NRK:lle. 

Hapenoton maksimitasoa (ml/kg/min) pidetään varsinkin kestävyyslajeissa huipputärkeänä lukemana, menestyksen mahdollistajana. Tavallisella ihmisellä kyseinen taso vaihtelee välillä 35-40, kun esimerkiksi maailmanluokan pyöräilijöillä sekä maastohiihtäjillä lukema voi kohota yli tarunhohtoisen 90:n. 

Kahdeksankertaisen olympiavoittajan Björn Dählien kohdalla mittari tärähti todistetusti parhaimmillaan lukemiin 96. 

– 96 on äärimmäisen upea lukema VO2max-testissä. Yli 90 on huippuharvinainen luku. Tämä pätee jopa maailman parhaisiin urheilijoihin missä lajissa tahansa, liikuntatieteiden professori Jostein Hallen toteaa NRK:lle. 

Huimana hapenottokoneena tunnettu Dählie yllätti kyseisenä testipäivänä urallaan yli 35 000 testiä valvoneen Erlend Hemin. Dählie muisteli tilannetta NRK:lle.  

– Luulen, että kaksi asiaa edesauttoi tuota kyseistä testilukemaa: juoksin todella kovaa ja pitkään. Ylsin usein yli 90:n lukemiin tuolloin. Luulen, että mittasimme 20 sekunnin välein, uransa jälkeen muun muassa vaatebisneksessä rikastunut Dählie kertaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Dählien mukaan maksimaalista hapenottoa testattiin harjoituskauden aikana kesällä ja syksyllä. 

– Emme tehneet sitä koskaan kauden aikana, jolloin olin parhaassa kunnossa. 

Norjalainen ex-huippupyöräilijä Oskar Svendsen rikkoi Dählien huimat lukemat vuonna 2012. Svendsenin testiluku oli tuolloin 97,5. 

Asiantuntija Hallen linjaa, etteivät kovimmat hapenottokoneet ole automaattisesti menestyneimpiä urheilijoita, mutta paljon testilukema kertoo. 

– Sinusta ei voi mitenkään tulla menestyvää maastohiihtäjää, jos lukema ei ole 75 tai suurempi. Se on äärimmäisen tärkeää.  

Tutkimusten mukaan neljä viidesosaa hapenoton maksimitasosta tulee geeniperimästä, loput harjoituksen seurauksena. 

Älä tee näitä virheitä karvapohjasuksien kanssa – tässä vinkit skinisuksien huoltoon 3:49
Älä tee näitä virheitä karvapohjasuksien kanssa – tässä vinkit skinisuksien huoltoon.

Lue myös:

    Uusimmat