Norjalaiset urheilutähdet käyttävät "salaista jauhetta" menestyäkseen olympianäyttämöllä. Tämä menestyspulveri löytyy lähes joka kodin keittiöstä, kirjoittaa NRK.
LUE MYÖS: Uutta tietoa tähtijuoksijan mystisestä vetäytymisestä – osana erikoista kulissiepisodia
Norjalaisjulkaisun mukaan maan tähtiurheilijoista ainakin juoksijat Jakob Ingebrigtsen ja Narve Gilje Nordås sekä triathlonisti Kristian Blummenfelt ovat käyttäneet bikarbonaattia, eli vetykarbonaattia, toisin sanoen ruokasoodaa menestyksekkäästi kilpailuolosuhteissa.
– On olemassa käsitys, jonka mukaan leivinjauhe tekee kehosta emäksisemmän ennen lähtöä. Sillä saattaa olla jonkinlainen vaikutus siihen, että energiatasot nousevat ja keskittyminen paranee. Monille se on osa prosessia, jolla valmistaudutaan starttin, Ingebrigtsen kertoo.
Leivinjauheen vaikuttava aineosa on siis ruokasoodan vetykarbonaatti. NRK:n mukaan selitys on se, että kakkujen kohottamiseen tarkoitettu jauhe auttaa torjumaan maitohappoa urheilijan kehossa.

