Epäilykset jättiskandaalista vahvistuivat, kun olympiavoittaja virtsasi hankeen – äiti kertoo nyt kauas paenneen kohuhiihtäjän elämästä: "Hän taistelee"

Tulosruutu helmikuussa 2002: Mestarihiihtäjä Johann Mühlegg kärähti dopingista Salt Laken Cityn olympialaisissa 1:47
Tulosruutu helmikuussa 2002: Mestarihiihtäjä Johann Mühlegg kärähti dopingista Salt Laken Cityn olympialaisissa.

Johann Mühlegg järkytti hiihtopiirejä 20 vuotta sitten Salt Lake Cityssä kahmimalla ensin kolme olympiakultaa ja kärähtämällä sen jälkeen veridopingin käytöstä. Maailmanluokan skandaalin aiheuttanut saksalaissyntyinen ex-hiihtäjä katosi pian tapauksen jälkeen jäljettömiin.

Artikkelin pääkuvan videolla 20 vuoden takainen Tulosruudun raportti Salt Lake Cityn olympialaisten dopingskandaalista.

Maastohiihtopiirit eivät olleet ehtineet lainkaan toipumaan Lahden 2001 MM-kisojen sokkiaallosta, kun jo vajaa vuosi myöhemmin kilpalatujen tasapainoa järkytti Salt Lake Cityn olympialaisissa muilta karkuun paahtanut baijerilainen höyryjyrä.

– Kun näin Johann Mühleggin kiipeävän sellaisella nopeudella nousuja, se oli käsittämätöntä ja sekopäistä. Olin huippukunnossa, eikä minulla ollut mitään mahdollisuuksia, ruotsalaishiihtäjä Per Elofsson on muistellut Dagbladetille.

Lahdessa edellistalvena MM-kultaa hiihtänyt Elofsson hiihti Salt Lake Cityn yhdistelmäkisassa pronssia, mutta romahti täydellisesti 30 kilometrin takaa-ajossa yrittäessään pysyä Mühleggin vauhdissa.

– Luulin, että hän pelleili kanssamme. Luulin, että hän vain pilaili vähän, kun hän kiihdytti ensimmäisessä nousussa. Hän kuitenkin piti sen tahdin koko matkan ajan. Se oli kammottava kokemus.

Mühlegg kahmi Salt Lake Cityssä kultaa niin yhdistelmäkisassa, 30 kilometrin takaa-ajossa kuin 50 kilometrin yhteislähtökisassakin, mutta pian kuninkuusmatkan kultajuhlien jälkeen Espanjaa edustanut saksalaissyntyinen voimanpesä kärähti.

Ikävä tieto kesken juhlaillallisen

Epäilykset Mühleggin vilunkipelistä vahvistuivat jo ennen dopingtestiä, kun hän virtsasi kisan jälkeen hankeen ja alkoi sen jälkeen tankata vettä kovalla tahdilla näytettä varten. Lopulta käry kävikin kisojen välillä otetun pistokokeen ansiosta.

Keskinkertaisella hiihtotekniikalla varustetun Mühleggin ylivoiman olympialaisissa saattoi selittää vain veridopingin käyttö, ja vahvistuksen epäilyille antoi kisoissa annetu virtsanäyte, joka sisälsi darbepoetiini-nimistä epo-johdannaista. Lääkeaine oli alun perin kehitetty anemiasta kärsiville syöpäpotilaille.

Kärystään kesken juhlaillallisen kuullut Mühlegg menetti 50 kilometrin olympiakultansa välittömästi, kaksi aiempaa olympiakultaa häneltä vietiin lopulta vasta urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa.

Valtava dopingskandaali ja sitä seurannut häpeä sai Mühleggin lopulta katoamaan vähin äänin. Tiedotusvälineet etsivät hiihtäjää kohun jälkeen niin Saksasta kuin Espanjasta, mutta saivat vain kuulla hänen läheisiltään, että hän oli aloittanut uuden elämän toisessa maassa.

Lopulta vasta vuonna 2014 media onnistui paikantamaan Mühleggin, kun ruotsalaislehti Expressenin toimittajat löysivät hänet sattumalta Brasiliasta, koillisesta rannikkokaupungista Natalista.

Ruotsalaisjournalisteja pikaisesti jututtanut Mühlegg kertoi asuvansa siellä joutilaana.

"Hänen elämänsä on kovaa"

Nyt dopingskandaalin 20-vuotispäivän lähestyessä Mühleggin kuulumiset kaukana parrasvaloista ovat nousseet esille saksalaislehti Bildin artikkelissa, jossa 51-vuotiaan ex-hiihtäjän äiti Magdalena Eiband kertoo poikansa elämästä.

Mühleggin äiti kertoo poikansa asuneen Natalissa jo viimeisen 17 vuoden ajan. Ennen muuttoaan Brasiliaan dopingleiman saanut hiihtäjä oli yrittänyt käynnistellä uutta elämäänsä Portugalissa.

Äidin mukaan Mühlegg työskentelee rakennusalalla, on naimisissa kemian professorin kanssa, ja parilla on yhdeksänvuotias tytär.

Mühlegg pyörittää rakennusalan yritystä, joka työllistää 15 henkeä.

– Puolet heistä on lukutaidottomia, eikä kukaan heistä osaa ajaa autoa. Joten Johann joutuu tekemään melkein kaiken itse. Hän on opettanut työntekijöitään itse. Hänen elämänsä on kovaa. Mutta hän taistelee sen läpi, Eiband kertoo.

– Hänen työntekijänsä rakastavat häntä. Hän antaa heille leivän.

Äidin mukaan Mühlegg oppi rakennusalan alkeita aikanaan italialaiselta hiihtäjäkollegalta ja jalosti taitojaan myöhemmin itse.

– Tiilien latominen, katon peittäminen, raudan taivuttaminen, maalaaminen, vesi- ja voimalinjojen asentaminen – Johann oppi kaiken itse, ilman mitään ammattimaista opetusta, äiti kertoo.

Eiband kertoo vierailleensa poikansa luona viimeksi aivan vuodenvaihteen jälkeen. Mühlegg puolestaan ei ole käynyt synnyinseudullaan Saksassa kahdeksaan vuoteen.

Helmikuussa tulee kuluneeksi 20 vuotta Salt Lake Cityn olympialaisista ja niitä varjostaneesta dopingskandaalista. Artikkelin pääkuvan videolla voit katsoa Tulosruudun silloisen raportin Mühleggin kärähtämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat