Mainos

Norjalaiset uusnatsit aikoivat iskeä poliitikkoihin

Norjan uusnatsit ovat suunnitelleet iskuja norjalaispoliitikkoja vastaan, kertoi Norjan poliisi tänään. Poliisi pidätti viikolla kuusi ihmistä, joiden poliisi sanoo kuuluvan väkivaltaiseen uusnatsien ryhmittymään.

Norjan television mukaan poliisi sai pidätysten yhteydessä haltuunsa luettelon poliitikoista, joita vastaan oli suunnitteilla jonkinlaisia iskuja. Poliisi piti mahdollisina myös murhasuunnitelmia. Luettelossa oli mm. pääministeri Thorbjörn Jagland.

Lisäksi poliisi takavarikoi suuren määrän erilaisia iskuissa tarvittavia varusteita kuten luodinkestäviä liivejä ja kypäriä. Yksi pidätetyistä on 49-vuotias nainen, jota epäillään valtionvastaisen toiminnan rahoittamisesta. Hänet pidätettiin Bergenissä eilen.

Tänään yksi viidestä noin 20-vuotiaasta miehestä vapautettiin. Poliisi on pyytänyt, että pidätetyt voitaisiin pitää tutkintavankeudessa kuukauden. Oslolainen tuomioistuin päättää asiasta maanantaina.

Pidätetyt kiistävät syyllistyneensä väkivaltaisten tekojen suunnitteluun. Mikäli heidät todetaan syyllisiksi, voi rangaistus olla kuusi vuotta vankeutta. Norjalainen sosiologi Henrik Lunde arvioi Dagbladet-lehdessä, että pidätetyt ovat saaneet vaikutteita ulkomaisilta uusnatsiryhmiltä, joille he haluavat esittää kovista. Hänen mukaansa tämä on ensimmäinen kerta, kun norjalaiset uusnatsit ovat suunnitelleet väkivaltaista toimintaa.
(STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.