Mainos

Nordic Peace sekoittaa liikennettä

Liikenne vaikeutuu vielä huomenna Satakunnassa Nordic Peace -rauhanturvaharjoituksen vuoksi. Harjoitus on keskittynyt tänään koko päivän Kokemäen ja Säkylän väliselle tieosuudelle numero 2140 sekä Äetsä-Huittinen-Vampula-teille numero 12 ja 41.

Huomenna aamupäivällä harjoitus jatkuu vielä Kokemäen vanhalla sillalla. Yleisö on tervetullut seuraamaan harjoitusta teiden varsille.

Satakuntalaisesta jäykkyydestä ei ollut merkkiäkään, kun väki pääsi oikein luvallisesti hulinoimaan ja osoittamaan mieltään sotilasosastoja vastaan Kokemäellä ja Äetsässä. Armeija oli haalinut siviiliväestöä rauhanturvaharjoituksen kulkureiteille. Tarkoitus oli todenmukaisesti kuvata, mitä monikansalliset joukot saattavat saada vastaansa kriisialueilla.

Ei laukaustakaan

Nordic Peace 99 -rauhanturvaharjoituksessa nähtiin tänään neljä eri tapaa ratkaista rauhanturvatyön aloitus. Jokaisella pohjoismaisella komppanialla oli oma menetelmänsä, kun he saapuivat kuvitellussa tilanteessa vieraaseen maahaan. Suoraviivaisin ratkaisu oli tanskalaisilla, jotka ylittivät rajan muodollisuuksista välittämättä.

Majuri Jukka Haltia pääesikunnan tiedotusosastolta arvioi etukäteen, että harjoitus on epäonnistunut, jos yksikin laukaus ammutaan. Siihen ei turvautunut kukaan harjoituksen sovelletun vaiheen avauspäivänä. -Komppaniat eivät tienneet täsmällisiä tilanteita rajalla ja sen tuntumassa. Rajan ylittämisen jälkeen vastassa oli kielteisesti ja epäillen tuleviin joukkoihin suhtautuvia siviileitä. Hiton hyviä näyttelijöitä on Satakunnassa, kuvasi majuri Haltia tilanteita, joissa sotilaat joutuivat neuvottelemaan "mielenosoittajien" kanssa.

Tilanteet vietiin niin pitkälle, että Haltian mukaan vain "pitkällä pinnalla ja neuvottelutaidolla" niistä saattoi selviytyä. Komppanioiden toimintaa parhaansa mukaan sotkeneiden siviilien joukosta oli ensin löydettävä joukon johtaja, että keskusteluihin voitiin päästä. Kokemäellä ja Äetsässä siviilejä oli mukana yhteensä viitisensataa. Haltian mukaan vastaavanlaisia tilanteita tulee joukoille jokaisena harjoituspäivänä. Keskiseen Satakuntaan hajaantuneet joukot kohtaavat yksittäisiä "hankalia tapauksia". Siviilien määrä tulee kohtauksissa olemaan pienempi, samoin rauhanturvaajat toimivat pienempinä ryhminä.

Pohjoismaat osallistuvat omin varoin ja omalla kalustolla

Mukana harjoituksessa on kaikkiaan noin 1 200 varusmiestä ja kantahenkilökuntaan kuuluvaa sotilasta Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. "Mielenosoittajien" lisäksi siviilipuolelta harjoitukseen osallistuvat mm. Punainen Risti, YK:n siviilipoliisit, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä sisäministeriön pelastusyksikkö. Näiden tahojen edustajia on rauhanturvaharjoituksessa noin sata.

Nordic Peace 99 -harjoitus järjestetään nyt kolmannen kerran. Ensimmäinen harjoitus oli Norjassa vuonna 1997 ja seuraava Ruotsissa 1998. Ensi vuonna isäntämaana on Tanska. -Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa harjoitellaan rauhanturvayhteistyötä tässä laajuudessa, sanoo Haltia. Harjoituksen taustalla on sotilasliitto Naton rauhankumppanuusohjelma.

YK:n rauhanturvatehtävissähän pohjoismaisella yhteistyöllä on jo pitkät perinteet. Kustakin maasta on mukana komppanian verran miehiä eli noin 120-140 varusmiestä. Eri maista tulevat varusmiehet harjoittelevat kukin omana yksikkönään, mutta upseerien muodostamat esikunnat ovat monikansallisia. Eri pohjoismaat osallistuvat harjoitukseen omin varoin ja omalla kalustollaan. Suomen puolustusvoimat on budjetoinut rauhanturvaharjoitukseen runsaat kahdeksan miljoonaa markkaa.

Nordic Peace 99 -harjoitus alkoi viikko sitten koulutusjaksolla Niinisalon varuskunnassa. Harjoituksen päättäjäisjuhlaa vietetään ensi perjantaina.
(MTV3-STT)
Jarmo Kantelinen kertoo lisää.(1:41)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.