Mainos

Nokian vettä voi taas juoda

Vesijohtoveden käyttörajoitukset puretaan Nokialla. Käyttörajoitukset puretaan kahdessa vaiheessa. Valtaosassa Etelä-Nokiaa vesijohtovettä voi käyttää vapaasti huomisesta aamusta alkaen. Koskenmäen ja Kartanon alueilla veden käyttörajoitukset päättyvät maanantaiaamuna.

Veteen lisätään vielä muutaman viikon ajan klooria normaalia enemmän. Helmikuun ajan klooritaso on 2,5 milligrammaa litraa kohden, mikä on noin viisinkertainen normaaliin verrattuna. Kloorattua vettä voidaan käyttää juomavetenä ja ruuanlaitossa. Herkimmille vesi voi kuitenkin aiheuttaa iho-oireita.

Vaikeuksia marraskuusta

Marraskuun lopulla tapahtunut vesijohtoveden saastuminen vaikeutti nokialaisten elämää kaksi ja puoli kuukautta. Jätevedenpuhdistamolta pääsi vesijohtoveden joukkoon noin 400 000 litraa jätevettä, jossa oli suolistobakteereja, viruksia ja muita taudinaiheuttajia.

Joulukuun alussa viranomaiset määräsivät Nokian vesijohtoveden muutamaksi päiväksi käyttökieltoon, koska saastuneen alueen laajuudesta ja taudinaiheuttajista ei ollut selvyyttä. Kielto purettiin 8. joulukuuta ja muutettiin veden keittokehotukseksi. Kaikki ruokavesi on pitänyt keittää saastuneella alueella Etelä-Nokialla. Alueella asuu noin 10000 ihmistä, mikä on kolmannes Nokian asukasluvusta.

Vesijohtoverkostoa puhdistettiin ensin mekaanisin menetelmin. Tammikuun puolivälissä putkisto tehokloorattiin.

Saastuneen alueen verkostosta on tehokloorauksen jälkeen otettu kymmeniä näytteitä, joista vain yksi on sisältänyt taudinaiheuttajia. Tämä näyte otettiin Koskenmäen alueelta 22. tammikuuta ja sisälsi norovirusta. Samalta alueelta otettiin myöhemmin uusintanäytteitä, jotka osoittautuivat puhtaiksi.

Vatsatauti vaivasi tuhansia

Vesiepidemia aiheutti vatsatautia ja muita sairauksia tuhansille nokialaisille. Sairastuneita oli todennäköisesti yli 5000. Lääkärinapua tai sairaalahoitoa tarvitsi toista tuhatta sairastunutta. Alkuvaiheessa suurin osa sai kampylobakteeri- tai norovirusinfektion. Kampylobakteeri on aiheuttanut jälkitautina myös nivelvaivoja kymmenille sairastuneille.

Noin 50 potilaalta on löydetty Giardia lamblia -alkueläintä, joka myös aiheuttaa vatsavaivoja. Kaikille giardia ei aiheuta oireita. Alkueläintä on normaalistikin parilla prosentilla väestöstä.

Vesiepidemian terveysvaikutuksia selvitetään kyselytutkimuksella. Kyselykaavake on lähetetty kahdelle tuhannelle nokialaiselle. Vertailuryhmänä on tuhat Kangasalla asuvaa henkilöä. Tutkimustuloksia saadaan kevään kuluessa. Oikeuslääketieteellinen kuolemansyyntutkimus on tekeillä kolmelle epidemian aikana kuolleelle

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.