Mainos

Nokian Renkaat ja Cargotec irtisanovat yli 700

Tänään sekä Nokian Renkaat että lastinkäsittelylaitteita valmistava Cargotec ovat ilmoittaneet irtisanomisista. Yhteensä yhtiöt karsivat yli 700 henkilöä.

Nokian Renkaiden uhkaus antaa potkut jopa 450 henkilölle johtuu renkaiden kysynnän pysähtymisestä yhtä aikaa kaikilla markkinoilla. Toimitusjohtaja Kim Granin mukaan jopa yhtiölle tärkeillä Venäjän ja Ukrainan markkinoilla on ajettu "selkeästi kiviseinään".

Renkaiden myynti on vähentynyt myös länsimarkkinoilla. Yksi osa on uusien autojen ensiasennusrenkaat, joiden menekki on romahtanut yhtä jalkaa automyynnin supistumisen kanssa.

Granin mukaan Venäjällä ja Ukrainassa on lisäksi devalvaatiouhka, joka lisää rengasviennin riskejä. Nokian Renkaat vie tänä vuonna Suomesta vajaat miljoona rengasta itämarkkinoille, mutta nyt vienti tyrehtyy kokonaan.

Nokian tehtaan tarkoitus on keskittyä jatkossa valmistamaan renkaita Pohjoismaihin ja muille länsimarkkinoille. Nokian Renkailla on tehdas myös Venäjällä, ja sen tehtäväksi jää tyydyttää Venäjän ja muiden Ivy-maiden kysyntä. Venäjän-tehtaalle ei Granin mukaan tule supistuksia.

Venäjän-viennin tyrehtyminen lyö raskaan loven Nokian tehtaan tuotantoon, sillä itäviennin osuus on ollut lähes kuudesosa tehtaan tuotannosta. Kaikkiaan Nokian tehtaan tuotantoa aiotaan supistaa 6 miljoonasta 4,5 miljoonaan renkaaseen ensi vuonna.

Granin mukaan yhtiöllä on kuitenkin edellytykset nostaa molempien tehtaiden tuotantoa nopeasti, kun renkaiden kysyntä elpyy.

Rankin vaihtoehto

Gran korostaa, että esitetty 450 henkilön vähentäminen Nokian tehtaalta on kaikkein rankin vaihtoehto. Hänen mukaansa muitakin vaihtoehtoja käydään läpi yt-neuvotteluissa. Esillä ovat muun muassa eläkeratkaisut ja vapaaehtoiset järjestelyt.

Nokian tehtaalla työskentelee noin 1500 henkilöä. Kaikkiaan konsernissa on noin 3800 työntekijää.

Nokian Renkaat kertoi vain kolme viikkoa sitten edellisten yt-neuvottelujen tuloksesta. Tuolloin lopputulos oli noin tuhannen työntekijän lomauttaminen kolmeksi viikoksi joulu- ja tammikuussa.

Granin mukaan lomautuksissa on kyse lyhytaikaisesta toimenpiteestä varastojen purkamiseksi. Nyt alkavat yt-neuvottelut tähtäävät sen sijaan pitkäaikaiseen ratkaisuun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.