Mainos

Nokian lakkojupakkaa puidaan työtuomioistuimessa

Nokian Paperi Oy:n tehtaan lakkoa puitiin tänään työtuomioistuimessa Helsingissä, mutta käsittelyä päätettiin jatkaa huomenna. Työtuomioistuin kokoontuu uudestaan huomenna aamupäivällä, ja päätöstä odotetaan alkuiltaan mennessä. Työnantajien etujärjestö Metsäteollisuus ry. kanteli työtuomioistuimeen viime viikolla. Se vaatii SAK:laisen Paperiliiton ja sen osastojen tuomitsemista hyvityssakkoihin työehtosopimuslain rikkomisesta.

Metsäteollisuus pitää Paperiliittoa vastuussa lakosta, koska se ei ole ryhtynyt toimiin sen estämiseksi. Myöskään tukilakkojen uhkien osalta Paperiliitto ei ole toiminut niiden poistamiseksi, kanteessa huomautetaan.

Työtuomioistuin käsittelee työ- ja virkaehtosopimuksiin liittyviä riitoja ja voi määrätä hyvityssakon esimerkiksi laittomaksi todetusta lakosta.Työtuomioistuin voi langettaa tuntuvia rahakorvauksia. Sen päätös on lopullinen.

Työtuomioistuimen määräämä korkein hyvityssakko on 134 000 markkaa ja pienin mahdollinen 1300 markkaa.

Tukilakot laillisia viime keväänä

Viime helmikuussa työtuomioistuimen tekemän päätöksen mukaan Kaakkois-Suomen sellu- ja paperitehtailla järjestetyt tukilakot olivat laillisia. Työtuomioistuimen mielestä lakot eivät silloin kohdistuneet paperiteollisuuden työehtosopimuksen soveltamisalaa eikä työnjohto-oikeutta koskeviin määräyksiin.

Kyse ei ollut kuitenkaan liittorajariidasta, kuten Nokian tapauksessa. Lakot liittyivät Suomen Kerta Oy:n Kotkan tehtaan työsopimuskiistan. Työnantaja pyrki solmimaan paikallisen sopimuksen, mutta Paperiliitto halusi tehtaassa noudatettavan paperiteollisuuden työehtosopimusta.

Valkeakosken tehtaat vuorossa perjantaina

Nokialla sijaitsevan pehmopaperitehtaan 54 huoltomiehen lakko jatkuu tänään kuudetta päivää. Tukilakossa on myös tehtaan muut 250 työntekijää sekä aamulla vuorokauden lakkoon menneet Metsä-Serlan Tampereen ja Nokian tehtaat, joissa on noin 850 työntekijää.

Huomenna lakkoon on menossa UPM-Kymmenen tehtaita Tampereella. Torstaina ovat vuorossa Metsä-Serlan tehtaat Kyröskoskella ja Mäntässä sekä UPM-Kymmenen tehtaat Jämsänkoskella ja Jämsän Kaipolassa.

Mikäli ratkaisuun kiistassa ei päästä, tukilakot jatkuvat perjantaina UPM-Kymmenen Tervasaaren ja Paperituotteen tehtailla, jotka sijaitsevat Valkeakoskella. Tehtaissa on yhteensä noin 1000 työntekijää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.