Mainos

Nokian ja Qualcommin sopu voi lisätä yhtiöiden yhteistyötä

Matkapuhelinvalmistaja Nokian ja siruyhtiö Qualcommin vuosia kestänyt kiista matkapuhelinteknologioiden patenteista päättyi viimein sopimukseen tänään aamupäivällä. Yhtiöt lopettavat kaikki vireillä olevat oikeudenkäynnit, ja lisäksi Nokia vetää Euroopan komissiolle Qualcommista tekemänsä valituksen pois.

Qualcommin toimitusjohtaja Paul Jacobs uskoo, että sopimus avaa yhtiöille mahdollisuuden laajempaan yhteistyöhön. Nokia ei esimerkiksi käytä Qualcommin siruja puhelimissaan.

Nokian talousjohtaja Richard Simonson tyytyy toteamaan, että saavutettu sopimus poistaa esteet Qualcommin sirujen käytöltä.

-Kyllä, sopimus poistaa lailliset ja taloudelliset esteet tältä. Sopimus ei kuitenkaan velvoita meitä tekemään niin. En voi ennustaa, mitä kaupallisesti tulee tapahtumaan, mutta on hyvä, että esteet on raivattu, Simonson kertoi STT:lle.

Lisenssimaksut tippuivat

Uudessa 15-vuotisessa sopimuksessa Qualcomm myöntää Nokialle lisenssin kaikkiin patentteihinsa. Nokia voi käyttää teknologioita puhelimissaan ja Nokia Siemens Networksin verkkoratkaisuissa.

Vastaavasti Qualcomm voi käyttää Nokian teknologioita siruissaan. Lisäksi Nokia luovuttaa Qualcommille joukon tärkeitä langattomien standardien patentteja.

Sopimus kattaa laajalti käytössä olevat matkapuhelinteknologiat ja tärkeitä uusia teknologioita.

Nokia maksaa Qualcommin patenteista kertamaksun ja lisenssimaksuja.

-Maksamme selvästi halvempia maksuja vastaisuudessa kuin mitä maksoimme vanhoista patenteista, Simonson sanoo.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Qualcomm veloittaa sen patentteja käyttäviltä valmistajilta noin viisi prosenttia jokaisen puhelimen hinnasta. Nokian maksut jäänevät tämä alle.

-Sopimus tunnistaa Nokian vahvuuden eteenpäin menevissä teknologioissa. Saavutimme taloudelliset tavoitteemme täysin, Simonson hehkuttaa.

Osapuolet eivät julkista tarkempia yksityiskohtia sopimuksesta.

-Molemmat yhtiöt käyttivät oikeudenkäynteihin paljon rahaa ja aikaa. Nyt voimme keskittyä liiketoimintaamme, Simonson sanoo.

Simonsonin mielestä oikeudenkäynti oli kuitenkin vaivan väärti.

-En ole laskenut yhteen kaikkia aiheutuneita kuluja. Rahaa kului paljon, mutta se oli sen arvoista. Onnistuimme puolustamaan itseämme ja pääsemään voitolle.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.