Mainos

"Nokian ei pidä yrittää olla amerikkalainen - yhtiön vahvuus on suomalaisuudessa"

Ex-nokiapomo Lee Williams ruotii matkapuhelinjätti Nokian nykytilaa vahvoin sanakääntein.

Williams kertoo teknologiasivusto Cnetin haastattelussa, että Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop on ajautunut epätoivoiseen kamppailuun. Williamsin mukaan Nokian tulokset kertovat kuitenkin karua kieltään.

Williams on toiminut Nokian Series 60-alustan varajohtajana ja Symbian Foundationin toimitusjohtajana. Nykyään hän työskentelee San Franciscossa Sourcebits-konsulttiyhtiössä.

Elopilla ei ole yhdistävää visiota

Williamsin mielestä Elop vaikuttaa mieheltä, jolla ei ole suunnitelmaa.

- Elop ei ole esitellyt mitään tiekarttaa suunnitelmistaan eikä Nokialla ole yhtenäistä visiota, kritisoi Williams.

Hänen mielestään Elop ei toimi niinkään visionäärisenä johtajana vaan kustannusleikkurina.

-Toimitusjohtajan on tasapainoteltava yhtiön hallituksen, sijoittajien ja asiakkaiden välillä ja heidän tehtävänsä on antaa suureellisia lausuntoja yhtiöstä. Elop toimii kuitenkin aivan kuten talouspäälliköt, jotka on käytännönläheisiä ja kustannuksia tuijottavia.

"Nokia yrittää muuttua liikaa"

Williamsin mielestä Nokian ongelma tällä hetkellä on se, että yhtiö yrittää muuttua kerralla liikaa.

Hänen mielestään Elop myi Nokialle ajatuksen Microsoftin leiriin siirtymisestä siten, että valinnan on oltava joko Windows Phone tai ei mitään.

Williams uskoo, että Nokia olisi nyt paljon vahvemmassa asemassa, jos yhtiö olisikin tuonut markkinoille vain muutamia Windows Phone -luureja, eikä olisi hylännyt Symbian ja MeeGo -alustojaan. Hän onkin vahvasti usean käyttöjärjestelmän rinnakkaiselon kannalla.

Sen sijaan yhden hevosen kisassa Nokia on nyt joutumassa maksumieheksi.

"Elop uhrasi Nokian rahasammon"

Williams toteaa, että aiemmin Nokia toimitti monia Symbian-tuotteitaan miljoonittain. Hänen mielestään Symbian oli Nokian rahasampo, jonka Elop uhrasi.

Elop ilmoitti siirtymisestä Windows Phone -alustaan jo kauan ennen kuin markkinoille tuli Lumia-puhelimia. Näin Elop muutti Symbian-rahasammosta kuolleen ankan.

Myös entinen Nokia-pomo Tomi Ahonen on kritisoinut Elopin toimintaa samasta syystä ja antoi toiminnalle jopa nimen - "Elop-efekti".

Elop ilmoitti yhtiön työntekijöille lähettämässään ns. "palavan öljylautan" kohumuistiossa etukäteen, että Nokia vaihtaa Symbian- ja MeeGo-alustat Microsoftin tuotteeseen. Tämä romahdutti Ahosen mukaan laitteiden myynnin.

Lisäksi Elop haukkui Nokian ohjelmistoalustaa ja palveluja huonoiksi, vaikka Ahosen mukaan tuotteet olivat oikeasti hyviä.

"MeeGo meni jo"

Nokia N9-älypuhelimen ja MeeGo-fanien suruksi Lee Williams uskoo, että MeeGo-alusta on taakse jäänyttä elämää.

- Se mitä itse olen kuullut, niin MeeGo-tiimi on joko lähtenyt talosta tai määrätty muihin tehtäviin. Ekosysteemiä tai kehittäjien tukiverkkoa ei ole enää olemassa, toteaa Williams.

Williamsin mukaan Goolgen paljon puhuttu Android-käyttöjärjestelmä ei olisi ollut hyvä vaihtoehto Nokialle.

- Googlen liiketoiminnan tähtäimet ovat ristiriidassa sen kanssa, että Nokian täytyy luoda itselleen tunnusomainen ekosysteemi.

Williams ei kuitenkaan usko, että Windows Phone pystyy nostamaan Nokian kuopasta.

Williams arvelee, että tuleva Windows Phone 8 Apollo-versio on askel oikeaan suuntaan, mutta kyse on kuitenkin siitä mitä on käsissä tällä hetkellä.

"Suomalaisuus teki Nokiasta mahtavan"

Williamsin mielestä Nokian ei pitäisi yrittää olla niin amerikkalainen. Sen sijaan yhtiön pitäisi muistaa, että alunperin juuri suomalaisuus teki yhtiöstä mahtavan. Suomalaisuus ja äärimmäinen ohjelmisto- ja laiteasiantuntemus olivat avainasioita yhtiön menestykselle.

- Suomalaisen asiantuntemuksen leikkaaminen ei ole oikea vastaus, vaan oppiminen, toteaa Williams.

Nokian pitäisi Williamsin mukaan nostaa design tehokkuusajattelua tärkeämmälle sijalle. Hänen mielestään Nokian pitäisi häätää "tehokkuusdemoninsa" sen sijaan, että yhtiö heittää sovellusperintönsä romukoppaan ojentamalla samalla Microsoftille valtakuntansa avaimet.

Elopin aika käymässä vähiin

Williams uskoo, että Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila toivoi alunperin Elopin tuovan yhtiöön Yhdysvaltalaisen yrityskulttuurin piristysruiskeen. Elopin voima ei kuitenkaan ole osoittautunut toivotunlaiseksi.

Williams uskoo Nokian hallituksen antavan Elopille aikaa vielä puolesta vuodesta vuoteen ennen kuin Nokia päättä aloittaa kurssin muutoksen. Tällä Williams tarkoittaa, että Nokia kääntyisi jälleen aiemman sovellusperinteensä puoleen, jossa design olisi lisäksi juurrutettu yhtiön ytimeen.

- Uskon vakaasti, että he pystyvät vielä korjaamaan kurssiaan ja että Nokialla on vielä jäljellä sen verran varoja ja lahjakkuuksia, että jotain on tehtävissä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.