”Nokian Android-luurissa ei taivuttu Googlen ehtoihin” – tämä siitä seuraa

Julkisuuteen vuotaneiden asiakirjojen mukaan hakukonejätti Google on asettanut Android mobiilikäyttöjärjestelmäänsä käyttäville laitevalmistajille tiukkoja rajoituksia.

The Wall Street Journalin tietojen mukaan Android ei siis olekaan niin avoin kuin Google on antanut ymmärtää.

Lehden mukaan laitevalmistajien on käytännössä suosittava sovellusvalikoimassa Googlea. Valmistajien on sijoitettava laitteisiinsa esiasennettuina useita Google-sovelluksia ja laitettava Google-haku oletusarvoisesti käyttöön, mikäli he mielivät käyttää tuotteissansa mm. Play Store –sovelluskaupasta löytyviä ohjelmia.

Nyt eurooppalaiset viranomaiset tutkivat asiaa ja pohtivat onko Google käyttänyt väärin Androidin hallitsevaa asemaa älypuhelimissa.

Julkistetut sopimukset koskevat vuosia 2011 ja 2012 ja niiden kohteena ovat teknologiayhtiöt Samsung ja HTC. WSJ:n mukaan Google käyttää edelleen samantapaisia sopimuksia, mutta ei ole tiedossa, onko nykyisissä versioissa samanlaisia ehtoja.

Kaikki laitevalmistajat eivät ole kuitenkaan hyväksyneet Googlen ehtoja. Esimerkiksi Amazonin Kindle Fire tablet käyttää kustomoitua Android-versiota. Tämän seurauksena Firesta ei löydy Google-hakua, YouTubea, Mapsia tai Play Storea. Sen sijaan Amazon on luonut oman sovelluskaupan.

WSJ:n mukaan myöskään Nokia ei ole hyväksynyt Googlen ”kaikki tai ei mitään” -ehtoja pian esiteltävässä Android-pohjaisessa Normandy / Nokia X -puhelimessaan. Tämän takia silläkään ei pääse käyttämään joitakin Googlen kehittämiä ominaisuuksia tai Google Play -sovelluskaupan sisältämiä ohjelmia.

Lähteiden mukaan Nokian puhelimesta löytyy sen sijaan Nokian ja Microsoftin kehittämiä palveluja kuten Here-kartat ja musiikkipalvelu MixRadio sekä Nokian sovelluskauppa.

Lue myös:

    Uusimmat