Mainos

Nokialla jopa 2000 vatsatautipotilasta

Vatsatautipotilaiden tarkkaa määrää on vaikea laskea, sillä vain osa on hakeutunut hoitoon. Vielä ei tiedetä, miten viemäriveden ja puhtaan veden putkiston välillä ollut venttiili oli päässyt auki.

Saastunut vesi ja vatsatautiepidemia ovat saattaneet elämän pahan kerran sekaisin Nokialla. Tänään useat päiväkodit toimivat supistetusti, työpaikoilla oli tiedossa lukuisia sairaslomalaisia ja hanaveden keittokehotuksen ennakoitiin olevan voimassa koko loppuviikon.

Viimeisimpien tietojen mukaan Nokian terveyskeskuksessa on käynyt kaikkiaan noin 150 vatsataudista kärsivää. Heistä noin 70 on saanut nesteytyshoitoa.

Ylilääkäri Eila Kujansuun mukaan suurin osa on päässyt kotiin, ja osastolla on ollut kerrallaan enimmillään kymmenkunta vatsatautipotilasta. Muutamia potilaita on lähetetty Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapuun.

- Viimeksi kulunut vuorokausi on ollut vilkkaampi kuin aiemmat, kertoo Kujansuu.

Kujansuun mukaan sairastuneita voi olla jopa 2 000, koska vain osa on tullut lääkärin vastaanotolle. Esimerkiksi puhelinneuvonnassa on ollut jatkuvasti soittajia ja sairaanhoitajien luonakin on käynyt satoja ihmisiä.

Vesilaitosjohtaja: Venttiilin avaajaa selvitetään

Epidemian aiheuttaja on kiintoaineesta puhdistettu jätevesi, jota lorahti viime keskiviikkona ja torstaina vesijohtoihin noin 400 000 litraa. Vedessä on alustavien tulosten mukaan muun muassa kolibakteereja sekä suolistoperäisiä enterokokkeja.

Vesilaitoksen johtajan Juha Menonen kertoi MTV:n uutisille, että syynä oli viemäriveden ja puhtaan veden putkiston välillä oleva venttiili, joka oli avattu. Puhtaan veden putkiston alempi paine imi sitten likavedet toisesta putkistosta. Vielä ei tiedetä, miksi venttiili oli avattu tai kuka sen oli avannut.

Puhtaan veden putkistoa huuhdellaan parhaillaan kloorilla, jotta pöpöt kuolisivat. Johtaja Menonenkin pitää tilannetta erittäin vakavana.

Kato töissä ja päiväkodeissa

Osa Nokian päiväkodeista toimi tänään supistetusti, ja vanhempia kehotettiin mikäli mahdollista järjestämään lastensa hoito muulla tavoin. Esimerkiksi Koskenmäen päiväkodissa oli töistä poissa noin kolmasosa henkilökunnasta.

- Olen soitellut äitiyslomalla ja hoitovapaalla oleville äideille ja pyytänyt heitä pitämään päiväkoti-ikäiset lapsensa kotona. Meillä on paikalla noin 40 lasta 120:stä, kertoo päiväkodin johtaja Maarit Taavitsainen.

Taavitsainen ei tiedä, moniko lapsista oli poissa siksi että oli itse saanut vatsataudin. Ryhmiä on hänen mukaansa yhdistetty ja päiväkodin toiminta sujuu tilanteeseen nähden hyvin.

Työpaikoillakin vatsatauti aiheutti melkoista katoa. Esimerkiksi Nokian Renkailla sairaslomalaisia oli maanantaina noin 60. Henkilökuntaa on kaikkiaan noin 1400 henkeä.

Tuhansia sairastunut tällä vuosikymmenellä

Sairaslomalaisten lisäksi tehtaalla on vanhempia, jotka ovat joutuneet jäämään kotiin tai lähtemään kesken työpäivän hoitamaan sairastunutta lastaan.

Vettä jaettiin tankkiautolla

Pahin tilanne on Nokianvirran eteläpuolella sekä Haaviston alueella. Kehotus keittää juomavesi koskee kuitenkin lähes koko kaupunkia.

Tänään vesilaitos jakoi pullovettä päiväkoteihin ja kouluihin, mutta suurimmalle osalle nokialaisista puhdasta vettä oli tarjolla kiertävässä tankkiautossa sekä vesilaitoksen luona. Tiedottaja Tuhkion mukaan vesi on voimakkaasti kloorattua ja maku sen mukainen, mutta ainakin se on juomakelpoista.

Vesilaitos on jatkanut vesijohtojen puhdistusta lisäämällä veteen runsaasti klooria. Vesilaitoksen johtajan Juha Menosen mukaan klooria on puoli milligrammaa vesilitrassa eli noin kaksi ja puoli kertaa niin paljon kuin tavallisesti.

Nokian Panimon tuotanto seisoo vesiongelmien vuoksi

Nokialla ilmenneet vesiongelmat ovat aiheuttamassa myös taloudellisia vahinkoja. Esimerkiksi Nokian Panimon tuotanto on jouduttu keskeyttämään ja osa valmiista tuotteista on pilalla.

Panimon toimitusjohtaja Marcus Kanerva arvioi, että saastunut vesi on toistaiseksi aiheuttanut ainakin kahdenkymmenen tuhannen euron vahingot. Siitä ei ole tietoa, milloin tuotanto saadaan uudelleen käyntiin.

Saastuneita tuotteita ei ole päässyt kuluttajille saakka.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.