Nokia huolissaan lakkokierteen syvenemisestä : "Toivomme, että Suomi säilyy kilpailukykyisenä"

Nokia odottaa kasvua loppuvuonna - vuosi 2023 oli Nokialle vaikea 1:37
VIDEO: Nokia odottaa kasvua loppuvuonna - vuosi 2023 oli Nokialle vaikea.

Verkkolaitevalmistaja Nokia julkisti tänään tulostietonsa viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä ja koko viime vuodelta. Toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi hieman huolissaan tulehtunutta työmarkkinatilannetta Suomessa.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark vastasi etätiedotustilaisuudessa kysymykseen myös Suomen lakkotilanteen mahdollisesta pahenemisesta.

– Jos lakkoilu entisestään pahenee, niin meidän kaikkien on syytä olla huolissaan siitä. Suomen merkitys on meille (Nokialle) suuri, mutta ei tämä globaalissa kuvassamme ole tärkein kysymys. Toivomme, että Suomi säilyy kilpailukykyisenä ja työmarkkinoiden joustavuus on siinä tärkeä asia, Lundmark totesi.

Nokia on Suomessa yksi monista lakkokohteista ensi viikon poliittisissa lakoissa, joilla vastustetaan hallituksen työmarkkinauudistuksia. Uudistusten osia ovat muun muassa työttömyysturvan heikennys, lakko-oikeuden rajaus poliittisissa lakoissa ja paikallisen sopimisen lisäämistä.

Nokia on globaali yritys, joten lakkoilu pelkästään Suomessa ei aiheuta sille merkittävästi haittaa, jos lakkoilu ei entisestään laajene.

Lundmark kiitteli tämän päivän tulosinfossa Nokian työntekijöitä hyvästä työstä ja hän on tyytyväinen myös siihen, miten Nokia on pystynyt sopimaan työasioista henkilöstön kanssa.

– Olemme tyytyväisiä siihen, miten meillä on pystytty paikallisia sopimuksia tekemään erittäin joustavasti. Meillä on erinomaiset suhteet henkilöstöön ja heidän luottamushenkilöihinsä. Olen huolissani siitä, miten koko Suomen toimintaympäristön kilpailukyky kehittyy.

– Suomen maineen kannalta on huolestuttavaa, jos lakkoja tulee vielä lisää. Toivottavasti näissä asioissa päästäisiin mahdollisimman pian järkeviin ratkaisuihin, Lundmark sanoo

Loppuvuosi parempi Nokialle?

Viime vuosi oli Nokialle tuskainen, kun esimerkiksi matkapuhelinverkkoihin ei investoitu maailmalla kovin paljon korkean korkotason takia.

Sekä yhtiön liikevaihto että liikevoitto laskivat edellisvuodesta roimasti. Liikevaihto oli noin  22,26 miljardia euroa, mikä oli 11 prosenttia vähemmän kuin 2022.

Liikevoitto oli puolestaan noin  2,38 miljardia  euroa, mikä oli lähes neljänneksen vähemmän kuin vuonna 2022.

Tänä vuonna odotuksissa on käänne parempaan.

– Näemme alustavia merkkejä tilanteen paranemisesta. Me odotamme, että verkkoinfrastruktuurin tilauskannan kasvu johtaa koko liiketoiminta-alueen kasvuun vuoden 2024 jälkipuoliskolla. Vuoden alkupuoli on vielä haastava, Lundmark sanoo.

Nokian hyviin uutisiin kuuluu se, että se on saanut sovittua merkittäviä lisenssisopimuksia kiinalaisyhtiöiden kanssa pitkän väännön jälkeen.

Huonoihin uutisiin kuuluvat talous- ja korkokehityksen epävarmuus ja kova kilpailutilanne.

Jossain vaiheessa investointeja kuitenkin odotetaan enemmän. Esimerkiksi teleoperaattoreilta 5G-teknologiaan.

– Dataliikenne kasvaa 20-30 prosenttia vuodessa. Jossain vaiheessa operaattoreiden on pakko investoida jo kapasiteettisyistä, Lundmark toteaa.

Seuraavien viikkojen tulosjulkistukset näyttävät, odottavatko muutkin suuret yritykset käännettä parempaan tämän vuoden aikana.

Lue lisää:

 

 

Lue myös:

    Uusimmat