Nokialta meni miljardikaupat sivu suun

Nokian pörssikurssi lähti kovaan luisuun jo ennakkohuhujen perusteella.

Yhdysvaltojen suurin teleoperaattori AT&T on tehnyt yhteistyösopimuksen open radio access (O-RAN) -verkon kehittämisestä ruotsalaisen verkkolaitevalmistaja Ericssonin kanssa. Kaupan arvo nousee viiden vuoden aikana noin 14 miljardiin dollariin (12,9 miljardiin euroon).

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi tiedotteessa, että AT&T:n päätös oli pettymys. Se merkitsee, että Nokian verkkolaiteliiketoiminnan liikevoittomarginaali kehittyy aiemmin ennakoitua heikommin lähivuosien aikana.

–  Nokia arvioi, että Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä pysyy kannattavana seuraavien vuosien aikana, mutta tämän päätöksen myötä kaksinumeroiseen liikevoittomarginaaliin yltäminen viivästyy enintään kahdella vuodella, yhtiö totesi tiedotteessa.

Ratkaisevat tekijät kaupassa

Liiketoimintaryhmän liikevaihdosta noin 5–8 prosenttia on tullut tämän vuoden alusta laskien AT&T:ltä. Tämä osuus laskee väistämättä, kun operaattori alkaa korvata Nokian laitteita Ericssonin vastaavilla.

Wall Street Journalin mukaan ratkaisevaa oli, että Ericsson sallii ulkopuolisten toimittajien hyödyntää ohjelmistojaan, minkä takia AT&T voi vapaammin käyttää muiden yhtiöiden ohjelmistoja ja laitteita kehittäessään verkkojaan. Ericsson ilmoitti toimittavansa laitteet Texasin osavaltiossa sijaitsevalta Lewisvillen tehtaaltaan, jonka se perusti vuonna 2020.

AT&T:n mukaan se aikoo siirtää 70 prosenttia verkkoliikenteestään avoimille alustoille vuoden 2026 loppuun mennessä.

Huwaei menettänyt jalansijaa Yhdysvalloissa

Verkkomarkkinoilla on tapahtunut viime vuosina mullistus, kun aiemmin suurinta osaa hallinnut kiinalainen Huawei on menettänyt jalansijansa Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa yhtiöön kohdistuneiden vakoilusyytösten takia.

Markkinoilla oli huhuttu Nokiaa uhkaavasta iskusta jo etukäteen, mikä painoi pörssikurssin kovaan luisuun viime päivinä. Nokian kurssi laski maanantaina Helsingissä 6,5 prosenttia ja Yhdysvaltojen jälkipörssissä yön aikana 9,5 prosenttia.

Nokia aikoo vähentää jopa 14 000 työntekijää – näin analyytikko arvioi 0:54
Katso myös: Nokia aikoo vähentää jopa 14 000 työntekijää – näin analyytikko arvioi

Lue myös:

    Uusimmat