Analyytikko: Nokia on pakkoraossa – "Ei ole muuta vaihtoehtoa"

Nokia aikoo vähentää jopa 14 000 työntekijää – näin analyytikko arvioi 0:54
Nokia aikoo vähentää jopa 14 000 työntekijää – näin analyytikko arvioi

Analyytikko ei täysin yllättynyt verkkolaiteyhtiö Nokian suuresta säästöohjelmasta, vaikka odotukset olivat paremmat. 

Nokia kertoi tänään tavoittelevansa 0,8–1,2 miljardin euron kustannussäästöjä vuoden 2026 loppuun mennessä. Uhan alla on 9 000–14 000 työpaikkaa tulevina vuosina. Suomen osuus tästä on enintään 447 työpaikkaa. 

– Tämä kertoo siitä, että Nokian markkinoilla tilanne on heikentynyt talousnäkymien heikennettyä ja korkojen noustessa. Operaattorien investointibudjetit ovat entistä tiukemmassa ja tämä heijastuu väistämättä verkkolaitteita toimittavan Nokiankin näkymiin, Inderesin analyytikko Atte Riikola kommentoi MTV Uutisille.  

Pakkorako

Riikolan mukaan kustannussäästöt ovat pakollisia, jos yhtiön kannattavuutta halutaan puolustaa. 

Nokian liikevoitto laski 36 prosenttia verrattuna viime vuoden kolmanteen neljännekseen: 658 miljoonasta 424 miljoonaan euroon.

Kolmannen neljänneksen vertailukelpoinen liikevaihto laski 20 prosenttia. 

– Tällä hetkellä Nokialla ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa, jos kannattavuutta halutaan puolustaa. Ilman kipeitä kustannussäästöjä kannattavuus heikentyisi merkittävästi, eikä se ole pitkässä juoksussa kestävää, Riikola sanoo. 

Kova tulostavoite

Riikolan mukaan tilanteen taustalla ovat myös maantieteellisen painopisteen muutokset. 

– Nokian liikevaihto painottui viime vuonna Pohjois-Amerikkaan, joka on katteeltaan parempi markkina kuin Intia, missä tällä hetkellä isompia 5G-hankkeita tehdään.

Jatkokaan ei vaikuta helpolta. 

– Jos katsotaan ensi vuotta, liikevaihto on laskutrendissä. Sinänsä harmillinen tilanne, että Nokialla oli hieno tuloskäänne takana ja nyt odotuksissa oli aiemmin, että tulos jatkaisi vielä kasvu-uralla, mutta markkinatilanteen heikentymisen myötä tulosparannus lähivuosina on vaikeaa, Riikola arvioi. 

– Nokia tavoittelee edelleen yli 14 prosentin liikevoittoa vuoden 2026 mennessä. Voi olla aika tiukassa, ellei markkinatilanne parane. Pelkillä kustannussäästöillä sitä ei saavuteta. 

Lue myös:

    Uusimmat