Sunnuntaisin useat kahvilat ja ravintolat ovat kiinni, sillä toiminta ei ole kannattavaa. Syynä tähän on esimerkiksi työntekijöiden sunnuntailisien tuomat palkkakustannukset.
Kahvilayrittäjä Petteri Prioteasa päätti, että sunnuntaina hänen kahvilansa tuotteiden hinnat ovat 20 prosenttia korkeammat.
Vaikka sunnuntai on kahvilan kiireisimpiä päiviä, ei kahvilatoiminta ole sunnuntaisin kannattavaa.
– Mietimme, mikä olisi järkevä, oikeudenmukainen ja rehellinen hinnoittelumalli.
Työntekijöiden sunnuntailisät syövät yrityksen taloutta. Prioteasa onkin vuosien ajan itse viettänyt viikonloput kahvilalla, jotta toiminta olisi voitollista.
– Päätin, etten halua jatkaa enää sillä linjalla. Haluan viettää aikaa myös perheeni kanssa.
Prioteasa ilmoitti hintojen nostosta sosiaalisessa mediassa. Vastaanotto on ollut hänen mielestään yllättävänkin positiivinen.
Lue myös: Kahvila myy poikkeuksellista pehmistä Lauttasaaressa
Ravintolat ja kahvilat lirissä
Petteri Prioteasa ei kamppaile yksin sunnuntain ongelmien kanssa. Useat kahvilat ja ravintolat pitävät ovensa kiinni sunnuntaisin kannattavuusongelmien vuoksi.
Yksi näistä on ravintola Mystuu, joka suurimmaksi osaksi on suljettuna sunnuntaisin. Ravintolayrittäjä Inka Uuskoski kertoo, että ravintola yritti pitkään pitää ovensa auki myös sunnuntaisin, mutta asiakkaita ei vain ole tarpeeksi.
– Asiakkaat eivät kuluta samalla tavalla sunnuntaisin kuin muina päivinä. Ihmiset eivät kokoonnu ravintoloihin ja illasta pitkän kaavan kautta.
Suoria ratkaisuja ei ole
Myös ravintola-alan liitot tunnistavat, että sunnuntai on hankala päivä ravintola-alalla.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MARA ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi on sitä mieltä, että ongelmaan ratkaisu löytyisi työehtosopimusten muokkauksesta.
– Paras ratkaisu olisi, että sopisimme ammattiyhdistysliikkeen kanssa, että alennetaan sunnuntaityökorvausta. Palkkasumma joka siinä säästyisi, jaettaisiin normaalipalkkaan.
Lappi uskoo, että näin useat yritykset, jotka nyt joutuvat pysymään kiinni sunnuntaisin, pystyisivät avaamaan ovensa sunnuntainakin. Samalla työntekijät saisivat lisää työvuoroja.
Palvelualojen ammattiliitto PAM:in työehtojohtaja Sirpa Leppäkangas on taas sitä mieltä, ettei työntekijöiden palkkoihin pitäisi koskea. Alan palkat ovat jo tälläkin hetkellä pieniä ja esimerkiksi sunnuntailisien poisto söisi alan haluttavuutta.
Tämän sijaan Leppäkangas toivoisi, että yritykset keksisivät uusia tapoja, joilla ihmiset löytäisivät tiensä palveluiden äärelle.
– Jotkut ravintolat laskevat esimerkiksi lounaiden hintoja viikolla ja viikonloppuna taas nostavat niitä. Toivomme, että yritykset testaisivat tällaisia tapoja.