Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Petteri nosti kahvilansa hintoja sunnuntaiksi, jottei hänen tarvitsisi tehdä kaikkia viikonlopputöitä itse – näin asiakkaat suhtautuivat

1:59Kahvilat nostavat hintojaan sunnuntaiksi – mitä asiakkaat tästä ajattelevat?Osa kahviloista ja ravintoloista nostaa hintojaan sunnuntaiksi – katso mitä asiakkaat tästä ajattelevat
Julkaistu 04.08.2025 05:38
Toimittajan kuva

Emma Kilpinen

emma.kilpinen@mtv.fi

Sunnuntaisin useat kahvilat ja ravintolat ovat kiinni, sillä toiminta ei ole kannattavaa. Syynä tähän on esimerkiksi työntekijöiden sunnuntailisien tuomat palkkakustannukset.

Kahvilayrittäjä Petteri Prioteasa päätti, että sunnuntaina hänen kahvilansa tuotteiden hinnat ovat 20 prosenttia korkeammat. 

Vaikka sunnuntai on kahvilan kiireisimpiä päiviä, ei kahvilatoiminta ole sunnuntaisin kannattavaa. 

– Mietimme, mikä olisi järkevä, oikeudenmukainen ja rehellinen hinnoittelumalli. 

Työntekijöiden sunnuntailisät syövät yrityksen taloutta. Prioteasa onkin vuosien ajan itse viettänyt viikonloput kahvilalla, jotta toiminta olisi voitollista. 

– Päätin, etten halua jatkaa enää sillä linjalla. Haluan viettää aikaa myös perheeni kanssa. 

Prioteasa ilmoitti hintojen nostosta sosiaalisessa mediassa. Vastaanotto on ollut hänen mielestään yllättävänkin positiivinen.

Lue myös: Kahvila myy poikkeuksellista pehmistä Lauttasaaressa

Ravintolat ja kahvilat lirissä

Petteri Prioteasa ei kamppaile yksin sunnuntain ongelmien kanssa. Useat kahvilat ja ravintolat pitävät ovensa kiinni sunnuntaisin kannattavuusongelmien vuoksi. 

Yksi näistä on ravintola Mystuu, joka suurimmaksi osaksi on suljettuna sunnuntaisin. Ravintolayrittäjä Inka Uuskoski kertoo, että ravintola yritti pitkään pitää ovensa auki myös sunnuntaisin, mutta asiakkaita ei vain ole tarpeeksi. 

– Asiakkaat eivät kuluta samalla tavalla sunnuntaisin kuin muina päivinä. Ihmiset eivät kokoonnu ravintoloihin ja illasta pitkän kaavan kautta. 

Suoria ratkaisuja ei ole

Myös ravintola-alan liitot tunnistavat, että sunnuntai on hankala päivä ravintola-alalla. 

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MARA ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi on sitä mieltä, että ongelmaan ratkaisu löytyisi työehtosopimusten muokkauksesta. 

– Paras ratkaisu olisi, että sopisimme ammattiyhdistysliikkeen kanssa, että alennetaan sunnuntaityökorvausta. Palkkasumma joka siinä säästyisi, jaettaisiin normaalipalkkaan. 

Lappi uskoo, että näin useat yritykset, jotka nyt joutuvat pysymään kiinni sunnuntaisin, pystyisivät avaamaan ovensa sunnuntainakin. Samalla työntekijät saisivat lisää työvuoroja. 

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in työehtojohtaja Sirpa Leppäkangas on taas sitä mieltä, ettei työntekijöiden palkkoihin pitäisi koskea. Alan palkat ovat jo tälläkin hetkellä pieniä ja esimerkiksi sunnuntailisien poisto söisi alan haluttavuutta. 

Tämän sijaan Leppäkangas toivoisi, että yritykset keksisivät uusia tapoja, joilla ihmiset löytäisivät tiensä palveluiden äärelle. 

– Jotkut ravintolat laskevat esimerkiksi lounaiden hintoja viikolla ja viikonloppuna taas nostavat niitä. Toivomme, että yritykset testaisivat tällaisia tapoja. 

Lisää aiheesta:

Työpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmilleEnsin iski tulipalo, sitten pandemia – Jyri pitää liikkeen ovet auki, vaikka asiakkaita ei käy: "Ei töitä voi tehdä loputtomiin ilman palkkaa"Kouvolalainen yrittäjä Nitta pitää baarinsa auki hallituksen vetoomuksesta huolimatta – näin hän perustelee päätöstä: "Monta unetonta yötä olen viettänyt"Syy, miksi ravintolat eivät ole Suomessa sunnuntaisin auki – yksinkertainen muutos voisi mullistaa koko homman: "Mahdollistaisi sen"Aukiolojen vapautuminen ei käynnistänyt lumipalloefektiä – tuplapalkka pitää sunnuntai-Suomen yhä kiinniSunnuntait ja alkoholi valtava ongelma suomalaisravintoloille – ratkaiseeko tämä jättitempaus ongelman?
YrittäjyysRahaKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Yrittäjyys
  • 20.11.19:03
    Slush

    "Tekoälyn ympärillä on tiettyä kuplaa, mutta…" – nämä ovat pankin mielestä Slushin kuumimmat alat

  • 14.11.06:01
    Tekoäly

    Tekoälymiljonääri: Näissä asioissa Ruotsi on Suomea edellä

  • 12.11.15:00
    Verot

    Milla Törmälä nousi miljonääriksi ja naisten tulokärkeen isojen koneiden keskellä – sana "naisyrittäjä" on loukannut

  • 10.11.14:37
    Teboil

    Kaksi Teboilia lopettaa – yrittäjäpariskunta avautuu: "Kestettiin uhkailut ja huorittelut"

  • 9.11.07:30
    Asian ytimessä.doc

    Pohjanmaalaisen kommunistiperheen poika nousi tyhjästä miljonääriksi – sitten jättiläinen romahti