Mainos

Nobel-palkitulle japanilaiselle arvosteluryöppy

Kemian Nobel-palkinnon saaneen japanilaisen insinöörin ansiot on asetettu kyseenalaisiksi juuri palkintoseremonian alla.

Nobelin kemian palkinnon myöntäminen japanilaiselle insinöörille Koichi Tanakalle herättää katkeraa arvostelua tiedemaailmassa vain päiviä ennen palkinnonjakoa. Palkinto meni useiden tunnettujen kemistien mukaan väärälle henkilölle.

Tanskalainen kemisti Peter Roepstorff on niin ärtynyt, että hän on kieltäytynyt kutsusta osallistua tiistaiseen palkinnonjakoon Tukholmassa.

Palkinnon myöntäminen lokakuussa tiedemaailmassa lähes tuntemattomalle Tanakalle yhdessä amerikkalaisen John Fennin ja sveitsiläisen Kurt Wüthrichin kanssa oli lähes sensaatio. Kiotolaisen Shimadadzu-yhtiön 43-vuotias tutkimusinsinööri Tanaka on nuorimpia Nobel-palkittuja, eikä hän ole - toisin kuin useimmat muut nobelistit - väitellyt tohtoriksi.

Nobel-komitea palkitsi Tanakan proteiineja tutkivan massaspektrometrimenetelmän keksimisestä 1980-luvun lopulla. Useiden Dagens Nyheter -lehden lainaamien tiedemiesten mukaan palkinto olisi pitänyt myöntää saksalaisille kemisteille Michael Karasille ja Franz Hillenkampille. He julkaisivat samanlaisia tutkimustuloksia kaksi kuukautta Tanakan jälkeen.

Arvostelijoiden mukaan Tanakan keksintö oli kertaluonteinen panos tieteelle kun taas Karas ja Hillenkamp ovat vuosien mittaan julkaisseet lukuisia tutkimuksia. Uppsalan yliopiston professorin Per Håkanssonin mukaan Karas ja Hillenkamp ovat jatkuvasti kehittäneet menetelmäänsä, joka on sittemmin osoittanut Tanakan menetelmää tehokkaammaksi.

Ruotsin Nobel-komitea pitää kiinni siitä, että palkinto meni oikealle miehelle.

-On täysin päivänselvää, että Tanaka oli ensimmäinen. Hän avasi oven, sanoi Nobelin-komitean kemian osaston puheenjohtaja Bengt Norde'n Dagens Nyheterille.

Tanaka itse kertoi lehdelle kysyneensä "Miksi minulle", ja myönsi saksalaisparivaljakon tehneen "hyvin tärkeää työtä".

(MTV3-STT-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.