Mainos

Nikula: Presidentin ja pääministerin yhteistyö tärkeää

Oikeuskansleri Paavo Nikula pitää tärkeänä, että hallitus ja presidentti hakevat alusta lähtien yhteisiä näkemyksiä ulkopolitiikan päätöksentekoon. Muuten uuden perustuslain määrittelemä vallanjako ei Nikulan mielestä voi toimia.

-Nykyinen pääministeri ja uusi presidentti ovat avainhenkilöitä siinä, minkälainen valtiollinen käytäntö alkaa syntyä, Nikula sanoo Väli-Suomen sanomalehtien tämänpäiväisessä haastattelussa. Nikula uskoo, että pääministeri Paavo Lipponen ja presidentti Tarja Halonen pystyvät sopimaan avoimen kysymyksen siitä, kumpi johtaa puhetta hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Hallituksen esittämän kompromissin mukaan pääministeri toimisi valiokunnan puheenjohtajana, mutta presidentti voisi tehdä yhteenvedon omaan toimivaltaansa kuuluvista asioista.

-Ehkä se puheenjohtajuus ei ole niinkään tärkeä vaan se, että kuka toteaa, mikä on keskustelun lopputulos, Nikula sanoo. Valiokunnan keskusteluissa haettavan Suomen linjan voisi vetää aiheesta riippuen joko pääministeri tai presidentti. Nikulan mukaan presidentti voisi linjata Suomen kannan yleiseen ulkopolitiikkaan kuuluvissa kysymyksissä, kuten YK-asioissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.