Niinistö Ylelle: En sanonut Geneven pakolaissopimusta vanhentuneeksi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on selittänyt paljon huomiota herättänyttä valtiopäiväpuhettaan. Wienissä vieraillut Niinistö kiisti Ylelle sanoneensa Geneven pakolaissopimusta vanhentuneeksi.

Presidentin mukaan hän ei myöskään tarkoittanut, että Suomi jollakin tavalla rikkoisi kansainvälisiä pakolaissopimuksia.

Niinistö kertoi Ylelle halunneensa sanoa, että Dublinin ja Schengenin sopimukset on tehty olosuhteissa, joissa nykyisen kaltaista pakolaiskriisiä ei osattu kuvitella.

Niinistö sanoi olevansa huolissaan siitä, että monet kriisin ratkaisemiseksi esitetyt pikaisesti toimeen pantavat keinot saattavat olla kansainvälisen oikeuden vastaisia.

– Olen kantanut huolta siitä, että varsin monen eurooppalaisen hallituksen piiristä kerrotaan monenlaisista keinoista, joilla ryhdytään tätä ihmisvirtaa jollain tavalla supistamaan. Kukaan ei kuitenkaan samalla sano, että ovatko puheena olevat konstit täysin kansainvälisten sopimusten mukaisia, Niinistö sanoi Ylelle.

Presidentti sanoo halunneensa puhua asiasta myös siksi, että nopeita toimia vaativat kansalaiset ymmärtäisivät, että heidän vaatimansa toimet ovat kansainvälisten sopimusten vastaisia.

Niinistön mukaan tavoitteen pitää olla, että EU:n ulkoraja saadaan hallintaan ja että hädässä olevia ihmisiä tuodaan EU-maihin järjestetyillä ja turvallisilla kuljetuksilla.

Vastuu tilanteesta kuuluu EU:lle, jotta valtioille saataisiin samanlaiset vastuut ja kaikilla olisi suunnilleen sama käsitys siitä, mitä voidaan tehdä ja mitä ei, Niinistö vaati. Osa EU-maista ei Niinistön mukaan nyt näe omaa vastuutaan pakolaisasioissa.

Eero Heinäluoma: Presidentti purki ahdistustaan 1:09

Presidentin puhe sai kannatusta ja aiheutti hämmenystä 6:34

Niinistö huolissaan maahantulijavyörystä 2:19

Lue myös:

    Uusimmat