Mainos

Pakolaispomo suomii EU:ta linjattomuudesta – Suomi sai kiitosta

1:00

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja Filippo Grandi on huolissaan turvapaikanhakijoiden kohtelusta Euroopassa. Grandi kehottaa Suomea olemaan heikentämättä tulijoiden asemaa kohtuuttomasti.

Grandi vieraili tänään Suomessa ja tutustui turvapaikanhakijoiden tilanteeseen vastaanottokeskuksessa Helsingin Punavuoressa.

2:12

Maailman kriiseistä johtuvat toisen maailmansodan luokkaa olevat pakolaismäärät aiheuttavat YK:n pakolaisjärjestön johtaja Filippo Grandille päänsärkyä. Siihen kun lisää kansainvälisen yhteisön hampaattomuuden ja jo tehtyjen hyvien päätösten vesittämisen vaikkapa Euroopan pakolaistilanteen hoidossa, pakolaisvaltuutettu jo kiihtyy.

– Niistä 160 000 pakolaisesta, jotka sovittiin otettavan Kreikasta ja Italiasta sijoitettavaksi (muihin Euroopan maihin), on vuoden aikana sijoitettu tietääkseni vajaat 10 000. Tätä ei voi hyväksyä.

– Euroopan Unionin tulisi poliittisena elimenä todella yrittää luoda yhtenäinen lähestymistapa ja linja turvapaikanhakijoiden kohdalla.

Rasismi luo painetta

Vaikka Suomi on hoitanut oman osuutensa hyvin, emme ole säästyneet ilmapiirin muutokselta, joka on tapahtunut muualla maailmassa.

– Valitettavasti jotkut poliitikot käyttävät hyväkseen joissakin ihmisryhmissä, ei kaikissa, herännyttä hylkimistä ja muukalaispelkoa.

Suomessa on paineen alla lähdetty kiristämään lakeja, kuten perheiden yhdistämistä koskevaa lakimuutosta, joka meni läpi pikavauhtia.

– Paine aiheuttaa sen, että jotkut turvapaikanhakua koskevat osa-alueet rapautuvat. Esimerkiksi perheiden yhdistäminen on erittäin tärkeää pakolaisten suojelun kannalta. Olen rohkaissut hallitustanne olemaan laskematta tasoa liikaa, Grandi sanoo.

– Teen työtä maissa, joissa on paljon enemmän pakolaisia kuin missään Euroopan maassa. Mitä kerron heille rohkaistakseni heitä antamaan turvapaikkoja ja suojelemaan pakolaisia, jos rikkaammat maat laskevat tasoaan.

YK-kokous tulossa Suomeen

Grandi tapasi vierailullaan presidentti Sauli Niinistön lisäksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen ja sisäministeri Paula Risikon. Ministerien mukaan Suomi sai myös paljon kiitosta pakolaistilanteen hoitamisesta.

Risikon mukaan vierailu oli antoisa.

– Hän tietysti toivoo, että Suomi pysyy yhtä hyvänä yhteistyömaana kun tähänkin asti. Se oli toivomus tuolla sisäministeriössä.

Grandi on aikeissa palata Suomeen ehkä jo alkuvuonna, mikäli Syyriaan keskittyvä YK-kokous järjestetään täällä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.