Mainos

Soini ei EU:n pakolaissuunnitelman tiimoilta tuuleta: Paperilla vain toiveita

EU:n ja Turkin viime yönä hioma suunnitelma Euroopan pakolaiskriisin helpottamiseksi on herättänyt epäilyjä sen toimivuudesta.

Eniten kysymyksiä on herättänyt suunnitelma siirtää syyrialaisia turvapaikanhakijoita Kreikasta takaisin Turkkiin. Vastineeksi EU-maat lupaavat ottaa pakolaisia vastaan suoraan Turkista. 

Pääministeri Juha Sipilä kuvasi neuvottelutulosta tuoreeltaan läpimurroksi.

YK:n pakolaisjärjestö varoittaa, että EU:n ja Turkin pakolaissopimus voi rikkoa kansainvälistä oikeutta.  

Ulkoministeri Timo Soini ei Sipilästä poiketen asian tiimoilta tuulettele. Soini kommentoi syntynyttä sopimusta MTV Uutisille toteamalla, että arviot riippuvat siitä keltä asiaa kysytään.

- Ja se ei yleensä kieli siitä, että periaatteet ja pelisäännöt olisivat selkeitä. Tässä ei varsinaisesti paperilla ole vielä muuta kuin hyviä toiveita ja käytännön sovellutukset puuttuvat. Näitä läpimurtoja on EU:ssa ollut vuosien varrella vaikka kuinka monta ja sen jälkeen kuitenkin ollaan aina oltu enemmän tai vähemmän alkupisteessä, toteaa Soini.

Soinin mukaan sopimus ei muuta Suomen tilannetta turvapaikanhakijoiden paineessa lyhyellä jänteellä, mutta tulevaisuuden kannalta on merkittävä asia, jos Balkanin reitti saadaan tukittua.

- Tällä hetkellähän Suomeen ei turvapaikanhakijoita tule sen paremmin idästä kuin lännestä ja se on hyvä tilanne ja näin sen pitää jatkuakin. Se miten tämä asia pitää hoitaa on, että suoraan pakolaisleireiltä voi naisia ja lapsiakin päästä hyvävoimaisten miesten lisäksi mukaan, kommentoi Soini. 

Alla olevassa videossa Soini kuvailee Brysselin EU-huippukokouksen antia puhelinhaastattelussa tänään aamulla:

2:41


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.