Mainos

Iloniemi Niinistön puheesta: Onhan se eräänlainen ohje – presidentti johtaa ulkopolitiikkaa

Kansainvälisen politiikan asiantuntija, ministeri Jaakko Iloniemen mukaan preisdentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivän avajaisissa heijasteli samaa puheenaihetta, jota koko Euroopassa käydään parhaillaan.

6:34

– Tilannehan on vaihtelevan jyrkkä. Meillä on kuitenkin aika suuria turvapaikanhakijalukuja verrattuna useimpiin maihin. Katselin tuossa Saksan lukuja, niin meidän lukumme suhteessa väkilukuun ja Saksan lukuihin, niin ovat aika lähellä toisiaan. Meillä tilanne on otettu kuitenkin rauhallisemmin, arvioi Iloniemi Niinistön puhetta MTV:n Seitsemän Uutisissa.

Iloniemi ei arvioinut suoraan aiheuttaako presidentin suora puhe painetta hallitukselle ja eduskunnalle.

– Aivan selvää on, että kun presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, onhan se eräänlainen ohje. Se ei ole velvoite, mutta ohje.

Iloniemen mukaan Eurooppaa kohdanneella turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten virralla voi olla kuitenkin vakavia seurauksia.

– Olemme nähneet monessa maassa äärimmäisaineksien aktivoituvan. Tämä on tapahtunut myös täällä Suomessa. Siinähän onkin koko tämän onnettoman tapahtumasarjan eräs , joka helposti unohdetaan. Tekopyhyyttäkään ei aina onnistuta välttämään.

Katso Niinistön puhe valtiopäivien avajaisista alta:

Voidaan puhua jopa kansainvaelluksesta

Maahanmuuttovirasto on jo aikaisemmin arvioinut, että alle puolet Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista saa turvapaikan Suomesta.

Iloniemen mukaan myös EU-komission maahanmuutto- ja turvapaikka-asioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos on todennut, että noin 60 prosenttia tulijoista on muita kuin varsinaisia poliittisia pakolaisia.

–  Sen takia voidaankin puhua eräänlaisesta suuresta kansainvaelluksesta.

Dublin-asetus ja Shenghen-sopimus ovat natisseet liitoksistaan pitkään. Iloniemi muistuttaakin, että sopimukset tehtiin aikana, jolloin tällaista ei kukaan olisi osannut arvata.

Todellisuutta onkin Iloniemen mukaan jo se, että jotkin valtiot ovat jo poikenneet Schengen ja Dublin-asetuksista.

– Kukaan ei voi tietää kärjistyykö tilanne entisestään vai helpottuuko se. Se miten tilanne kehittyy määrittelee takarajakin näille sopimuksille. Eräissä tapauksissa on jo lähdetty siitä, että tilapäisiä, noin kuuden kuukauden mittaisia poikkeuksia tullaan sietämään.

MTV ruotii Niinistön puhetta netti-lähetyksesään:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.