Professori tyrmistyi ministeri Rantasen kirjeestä EU:lle, jonka mukaan turvapaikanhaku pitäisi voida keskeyttää kokonaan – kirje toimitettiin väärälle taholle

Näin Sallan rajalle saapui joukko ihmisiä keskiviikkona 0:51
MTV seurasi itärajan raja-asemien tilannetta marraskuussa

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Koskenniemi huomauttaa, että kirje on osoitettu myös väärälle taholle.

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori, akateemikko Martti Koskenniemi pitää tyrmistyttävänä ja käsittämättömänä sisäministeri Mari Rantasen (ps.) EU-komissiolle toimittamaa kirjettä.

Lisäksi kirje on toimitettu väärälle taholle.

Sisäministeri Rantanen kertoi jo aiemmin tällä viikolla STT:lle, että hän on jättänyt komissiolle osoitetun kirjeen, jossa ehdottaa, että välineellistetyn maahanmuuton tilanteessa EU sääntelisi mahdollisuuden keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen.

Myös STT:llä on komissiolle jätetty kirje. Kirjeessä ei mainita kertaakaan sanaa pakolainen.

Koskenniemen mukaan vallitsee yhteisymmärrys siitä, että välineellistetyn maahanmuuton tilanteissa tulee löytää tasapaino kansallisen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien välillä.

Hän lisää, että on merkillistä, ettei kirjeessä tunnisteta lainkaan sitä ongelmaa, että ihminen joutuu pakolaiseksi.

–  Koko tämän järjestelmän tarkoituksena on suojella hädänalaisia ihmisiä, ja ministeri haluaa hyökätä tätä järjestelmää vastaan sanomatta lainkaan, mikä tämän järjestelmän tarkoitus on.

"EU ei voi tehdä tätä"

Koskenniemi sanoo, että Suomen perustuslaissa todetaan, että poikkeusoloissa perusoikeuksista voidaan poiketa kansainvälisiä ihmisoikeuksia kunnioittaen. Suomessa ei ole tällä hetkellä voimassa poikkeusoloja.

–  On aika ihmeellistä, lievästi sanoakseni, että suomalainen ministeri tuosta Suomen perustuslain kirjauksesta huolimatta on menossa ehdottamaan, että kollektiivisesti rikottaisiin ihmisoikeussopimuksia EU:ssa, Koskenniemi sanoo.

Kirje on osoitettu EU-komissiolle, EU:n neuvoston tämän hetken puheenjohtajamaalle Espanjalle sekä EU-maiden sisä- ja oikeusministereille. Rantanen kertoi tiistaina Brysselissä EU-maiden sisäministerien kokouksen yhteydessä, että kirje oli muokattu tiistaina loppuun ja annettu tuolloin sisäasioista vastaavalle komissaarille Ylva Johanssonille.

Koskenniemi huomauttaa, että kirje on osoitettu väärälle taholle. Sisäministeri Rantasen allekirjoittamassa kirjeessä ehdotetaan, että ministeritasolla aloitettaisiin neuvottelut EU-mekanismista, joka vahvistaisi jäsenmaiden kykyä vastata tilanteisiin, joissa suvereenia valtiota uhataan (maahanmuuton) välineellistämisellä.

Kirjeen mukaan tämä mahdollistaisi sen, että turvapaikkahakemusprosessit voitaisiin väliaikaisesti keskeyttää laajamittaisen laittoman maahantulon tilanteessa tai jos muuttoliike välineellistetään tilanteessa, jossa suvereeni valtio on vihamielisen toiminnan takia uhattuna.

– Sehän tarkoittaisi YK:n pakolaissopimuksen rikkomista. EU ei tietenkään voi sellaiseen lähteä. Jos halutaan, että pakolaisjärjestelmää pitää uudistaa, silloin se kirje pitää lähettää YK:n pakolaisasiain pääkomissaarille, joka hallinnoi tätä pakolaissopimusta ja sillä perustettua järjestelmää. EU ei sitä voi tehdä, Koskenniemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat