Mainos

Niinistö virallisesti presidenttiehdokkaaksi

Valintaa ehdottanut puheenjohtaja Katainen hehkuttaa Niinistön kansainvälisyyttä, näkemyksellisyyttä ja rohkeutta. Niinistö itse vaatii tulevalta presidentiltä aiempaa aktiivisempaa otetta.

Pankinjohtaja Sauli Niinistö on nimetty virallisesti kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi ylimääräisessä puoluekokouksessa Helsingin Katajanokalla. Valinta oli yksimielinen.

Esityksen Niinistön nimittämisestä teki kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Hän luonnehti Niinistöä vastuunkantajaksi, jonka päättäväinen, asialinjainen ja peräänantamaton johtajuus näyttää vakuuttaneen myös monen eurooppalaisen vaikuttajan.

Kataisen mukaan presidentin rooli edellyttää sitä hoitavalta henkilöltä kykyä ja ominaisuuksia, joissa yhdistyvät laaja-alainen kansainvälisyys, näkemyksellisyys ja moderni rohkeus.

- Mainitsemani ominaisuudet Niinistössä olivat juuri niitä, joiden vuoksi hän oli ministerikaudellaan pysyvästi maan suosituin poliitikko, Katainen hehkutti.

Puoluekokouksen jälkeen kokoomusväki lähti vaaliristeilylle m/s Gabriellalla.

"Nykyjohto ajaa lepsusti Suomen etua"

Tuore ehdokas Niinistö kritisoi puoluekokouksen puheessa maan nykyjohtoa löysistä otteista niin kotimaassa kuin Eurooppa-politiikassakin. Niinistön mielestä Suomi on taantunut suhteissaan Euroopan unionin päätöksentekoon. Hänen mielestään presidentin olisi oltava nykyistä aktiivisempi, jotta suomalaisten näkökannat tunnettaisiin Euroopassa ja maailmalla.

Niinistön mukaan Suomen etua on ajettava "kohtuullisesti ja kohteliaasti, mutta päättäväisesti". Nyt tällaista otetta ei hänen mukaansa ole, ja Suomen asema ja ääni ovat heikentyneet sitten Ahtisaaren-Lipposen linjan.

- Olen odottanut, että tasavallan presidentti Tarja Halonen kertoisi, että hänkin haluaa pelastaa Euroopan unionin perustuslaillisen sopimuksen - tai sen mitä siitä on pelastettavissa. En ole kuullut presidentiltä enkä pääministeriltä yhtään ajatusta siitä, kuinka Euroopan unioni löytää tien eteenpäin vallitsevasta perustuslaillisesta kriisistä, Niinistö kritisoi.

Nykyjohdon arvostelun ohessa Niinistö muistaa myös kumartaa tasapuolisesti joka suuntaan: Presidentin on hänen mukaansa tehtävä työtä suomalaisen työn tulosten viemiseksi maailmalle, mutta myös uuden työn hakemiseksi maailmalta Suomeen. Vastakkainasetteluista on päästävä eroon. Tärkeää olisi myös edistää niin naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, maatalouden asemaa kuin yrittäjyyden arvostustakin.

"Porvarillinen työväen edustaja"

Niinistö kiistää, että Halosen ylivoimaa todistavat tuoreet gallupluvut masentaisivat, vaan hänen tähtäimessään on yhä voitto. Huonoin vaihtoehto Niinistön mielestä olisi, jos Halonen pysyisi asemansa suojissa hiljaa, ja laaja-alainen keskustelu tyrehtyisi alkuunsa.

Jos presidentinvaalien toisella kierroksella ovat lopulta vastakkain Halonen ja keskustan Matti Vanhanen, Niinistö aikoo äänestää Vanhasta.

- Teen niin kuin viimeksikin, että äänestän porvarillista työväen edustajaa, hän kertoi puoluekokouksen tiedotustilaisuudessa.

Niinistön kampanjateema "työväen presidentistä" toistui tavan takaa myös kokouksen kannatuspuheissa, ja kokousväki pistettiin pariin otteeseen todistamaan kädennostolla kuulumisensa työväkeen.

Niinistö puolustaa kummastustakin herättänyttä teemaansa painottamalla, että millään poliittisella ryhmittymällä ei ole yksinoikeutta työväen arvostamiseen.

- Ei ole oikeistolaista työtä. Ei ole vasemmistolaista työtä. On vain suomalaista työtä, hän julistaa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 12.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.