Mainos

Niinistö: Venäjä Aasiaa pienempi taloushuoli

Venäjän talouskriisi huolestuttaa EU-maiden valtiovarainministereitä vähemmän kuin Aasian talousvaikeudet, sanoi valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) tänään Wienissä.

Arviot maailman ja EU-maiden talouden tulevasta kehityksestä olivat Niinistön mukaan edelleen varovaisen myönteisiä. Kasvuennusteita ei Niinistön mukaan tarvitse Suomessa rukata, eikä hänen mielestään tässä vaiheessa ole mitään syytä puhua lamasta. Hän arveli, että EU-tasolla mahdollisesti tarvittava korjaus kasvulukuihin on näillä näkymin "aika vähäinen". Myös Ruotsin ja Tanskan valtiovarainministerit olettivat nykyisten ennusteiden pitävän kutinsa.

Niinistö puhui Wienissä, missä hän osallistuu EU-maiden valtiovarainministereiden epäviralliseen kokoukseen. Sen pääteemoja ovat euroalueen edustautuminen ulospäin, verotuskysymykset sekä talouspolitiikan päälinjat rahaliiton alettua. Tänään koolla olivat euromaiden edustajat - tosin tällä kertaa euro11-neuvoston kokouksessa oli vierailijoina mukana myös neljä rahaliiton ulkopuolista maata.

Pitämässään puheenvuorossa Niinistö tähdensi, että Emun oloissa kilpailukyvyn ja joustavuuden merkitys korostuu entisestään, kun erot hinnoissa, palkoissa ja verotuksessa tulevat selvästi näkyviin ja helposti vertailtaviksi. Sekä hyödyt että haitat näkyvät niissä oloissa voimakkaasti.

-Sen havaitsee nahoissaan, jos kilpailukykyä ei ole. Toisaalta, kilpailukykyinen saattaa ottaa kokoonsa nähden suhteettoman hyödyn, hän lisäsi, maiden nimiä mainitsematta.
Niinistö toisti Suomen kannan euro-alueen edustuksesta; Suomi katsoo, että esimerkiksi G7-kokouksissa tai Maailmanpankissa aluetta pitäisi edustaa sen maan, joka on kulloinkin euroneuvoston puheenjohtajana. Asiasta puhutaan ensimmäistä kertaa lauantaina, ja odotettavissa on erimielisyyttä suurten ja pienten maiden välillä. Suuret maat eivät ole olleet kovin kiinnostuneita jakamaan paikkoja pienemmille kumppaneilleen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.