Mainos

Niinistö: Valtion velan kasvun loputtava

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan budjettikehysten leikkaukset ovat välttämättömiä, jotta valtion velkaantuminen saataisiin poikki. Forssan Lehden haastattelema Niinistö sanoi, että velan jatkuva kasvu on kestämätöntä.

-Käsissä on viisi eurooppalaisen mittapuun mukaan voimakkaan kasvun vuotta ja edelleen valtion velka lisääntyy. Tämä yhtälö on vaarallinen, koska nousukausi ei kestä loputtomiin, Niinistö varoitti.

Valtiovarainministeri muistutti, että valtion velkakuorma on tällä hetkellä yli 400 miljardia markkaa eli 80 000 markkaa suomalaista kohti.
-Nousukausi päättyy väistämättä joskus. Näillä eväillä ei ole mitään mahdollisuutta vastata kasvun päättymiseen, kun ei ole velkaantumisvaraa. Jos jo kasvun aikana velkaannutaan lisää, niin mikä on tilanne kasvun päättyessä. Se olisi hirvittävä tilanne, Niinistö sanoi.

Emu-tiedonanto jo tänä vuonna?

Niinistön mukaan velan kurissa pitäminen on keskeisempi tavoite kuin Emu-kriteerien saavuttaminen. Ministeri piti mahdollisena, että eduskunta saa hallituksen Emu-tiedonannon käsiteltäväkseen jo tämän vuoden puolella, jotta se saisi lisää aikaa käsitellä asiaa.

Tiedonantoa suunniteltiin alunperin annettavaksi vasta ensi vuoden puolella. Enemmistö eduskuntaryhmistä on tosin toivonut Emu-päätöksen pohjaksi lakiesitystä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.