Niinistö: Suomella ei ole mitään Ukrainan pakotteita vastaan

Presidentti Sauli Niinistö uskoo, että Suomella ei ole huomautettavaa pakotteita vastaan, jos EU:n ulkoministerit päättävät huomenna asettaa niitä Ukrainaa vastaan.

Niinistö huomauttaa kuitenkin, että kansainvälisillä pakotteilla ei usein ole välitöntä vaikutusta. Ne osoittavat ennemmin poliittisen tahdon.

Niinistön mukaan kyse olisi lähinnä yksilöihin kohdistuvista pakotteista, kuten matkustuskielloista.

Presidentin mielestä päävastuun väkivaltaisuuksista kantaa virallinen hallitus, vaikka syypäästä olisi monta mielipidettä.

Niinistö katsoo, että Ukrainan tilanteen ratkaisu on maan presidentin ja hallinnon käsissä.

– On saatava aikaiseksi keskusteluyhteys hallinnon, opposition ja kansalaisjärjestöjen kanssa, se on ainoa tie, jolla väkivalta voidaan lopettaa, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Niinistö myös tuomitsi väkivallan käytön.

– Valitettavasti näyttää olevan niin, että väkivaltaan on helpompi tarttua kuin siitä luopua.

Katainen: Ukrainan väkivalta saatava loppumaan heti 

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) pitää Ukrainan tilanteen kärjistymistä äärimmäisen huolestuttavana. Kataisen mukaan väkivalta pitää saada loppumaan välittömästi.  

Katainen sanoo tiedotteessaan, että vain poliittinen ratkaisu voi olla kestävä. Hänen mukaansa Ukrainan poliittisen johdon on kannettava vastuunsa, estettävä tilanteen laajeneminen pahemmaksi ja pyrittävä kriisin ratkaisuun rauhanomaisin keinoin. 

Katainen painottaa, että osapuolilla on oltava aito halu neuvotteluratkaisun löytämiseksi.  


Lue myös:

    Uusimmat