Mainos

Niinistö Nato-kohusta: Venäjältä voi tulla paluupostia, mutta se ei ole syy olla hiljaa

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Venäjän ulkoministeriön lausunto Suomen lähenemisestä Natoon heijastaa Venäjän perusajatusta, eikä siinä ole sinänsä uutta.

Venäjän ulkoministeriö varoitti viikonloppuna julkaisemassaan lausunnossa, että Suomen ja Ruotsin läheneminen sotilasliitto Naton kanssa olisi erittäin huolestuttavaa. Lausunto liittyi Pohjoismaiden puolustusministerien kirjoitukseen, jonka mukaan maiden täytyy varautua mahdollisiin Venäjästä johtuviin kriiseihin.

Niinistö viestittää STT:lle matkaltaan Arabiemiraattien liitosta, että Venäjälle lähetettyihin viesteihin voi odottaa myös vastausta.

– Tämä ei ole mikään syy olla hiljaa, mutta vastausten tuloa ei ole syytä myöskään kummeksua tai niistä seinille hyppiä.

Niinistö toteaa hänen nähdäkseen olevan väärintulkinta ajatella, että pohjoismainen yhteistyö jotenkin asettuisi Venäjän vastustajaksi.

– Ei ole perusteltua synnyttää kuvaa, että pitkään jatkuneen pohjoismaisen yhteistyön taustalla olisi korostetusti Venäjän uhka. Yhteistyön tavoitteena on tukea ja vahvistaa vakautta ja turvallisuutta, ei se suuntaudu ketään vastaan tai uhkaa ketään.

Niinistö kertoo, että hänen suunnitelmissaan on olla yhteydessä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin erityisesti Ukrainan ja yleispoliittisen tilanteen vuoksi. Venäjän ulkoministeriön lausunto tai puolustusministerien kirjoitus ei erikseen tähän anna aihetta.

-On itsestään selvää kaikille, että Suomi päättää itse omista asioistaan.

"Olisi ollut hyvä keskustella" 

Niinistön mielestä pohjoismaisten ministerien artikkelista olisi ollut hyvä keskustella etukäteen presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa. Hän huomauttaa, että artikkeli käsitteli selkeästi ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia. 

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) sekä Ruotsin, Norjan ja Tanskan puolustusministereiden ja Islannin ulkoministerin allekirjoittama kirjoitus julkaistiin norjalaisessa Aftenpostenissa perjantaina. Ministerit toteavat kirjoituksessaan, että Pohjoismaat tiivistävät yhteistyötään Venäjän toiminnan vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.