Niinistö moittii TT:tä ja SAK:ta

Sauli Niinistö moittii TT:tä ja SAK:ta haluttomuudesta tehdä rohkeita periaatteellisia työmarkkinauudistuksia. Niinistö pelkää, että työmarkkinajärjestöt - etenkin SAK ja työnantajien TT - saavat entistä vahvemman otteen hallituksesta.

Entinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö moittii työnantajien TT:tä ja palkansaajien SAK:n haluttomuudesta tehdä rohkeita periaatteellisia työmarkkinauudistuksia. Niinistö kummastelee muun sitä, että työnantajat kehuvat nyt ylenpalttisesti Sailaksen työryhmän paperia, vaikka ovat olleet tupo-pöydässä monta kertaa torjumassa esimerkiksi työttömyysturvauudistusta.

Aleksin ja Snellmaninkadun kulmahuoneen jättänyttä Niinistöä hirvittää, että uuden hallituksen ohjelmassa mainitaan sana kolmikantayhteistyö peräti yksitoista kertaa. Hän pelkää, että työmarkkinajärjestöt - etenkin SAK ja työnantajien TT - saavat entistä vahvemman otteen hallituksesta.

- Tästä eteenpäin kysytään nyt sitten, että kun kolmikannalle annetaan lisääntyneesti valtaa, kuinka paljon sille annetaan vastuuta, kysyy Niinistö.

Niinistö myöntää, ettei itsekään ole syytön. Järjestöt ohjailivat talouskasvun päästyä hyvään vauhtiin myös Lipposen kakkoshallitusta.

- Ei niitä näkynyt huonoina vuosina missään pöydissä, mutta sitten tultiin, kun alkoi olla ikäänkuin jaettavaa.

Työnantajatkin ovat Niinistöstä tekopyhiä. Kehuvat nyt Sailaksen paperin, vaikka ovat työmarkkinapöydissä olleet torjumassa esimerkiksi työttömyysturvauudistusta. Eli ostavatko työnantajat sillä maltillisia palkkaratkaisuja.

- Tuota minä en sanonut, mutta se, mistä tunnen huolta, että sellaiset periaatteelliset muutokset, joiden vaikutus vasta alkaa kun niitä vastaa tarvittaisiinkin, vuosikymmenen vaihteessa. Halukkuus tehdä sellaisia ei tunnu kovin suurelta työmarkkinapöydissä.

Niinistö ei sulata esimerkiksi sitä, että SAK ja TT yhteistuumin kaatoivat vakuutus- ja rahoitusvalvonnan yhdistämisen. Niinistön mielestä uudistus olisi edistänyt kansalaisten eläkerahoituksen turvaamista.

- Minä jäin silloin ihmettelemään, että voiko olla näin, että korporaatiot, lähinnä päätyönantaja ja työntekijäjärjestö kykenevät oman etunsa nimissä syrjäyttämään viiden miljoonan suomalaisen suuren edun.

Niinistö siirtynee Luxemburgiin Euroopan Investointipankin varapääjohtajaksi.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.04.2003)

Lue myös:

    Uusimmat