Niinistö kaasuputken sabotaasiväitteistä: "Ollaan tilanteessa, jossa en vastaa jos-alkuisiin kysymyksiin"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Britannian johtama JEF-ryhmä kehittää yhteistyössä vastakeinoja erilaiseen hybridivaikuttamiseen vastaamiseen. 

Hänen mukaansa sotilaalliset vastatoimet ovat myös JEF-maiden osalta yhä Naton asia, kun taas esimerkiksi infrastruktuuria vastaan tehdyt iskut olisivat "hyvin selvästi JEFin rootelissa".

Niinistö osallistui tänään Gotlannissa JEF-maiden johtajien kokoukseen. Hänen mukaansa siellä oli muun muassa sovittu tarpeesta järjestää JEF-maiden puolustusministerikokous pohtimaan tärkeän infrastruktuurin parempaa suojelemista.

Suomen ja Viron välisen kaasuputken rikkoutuminen oli myös noussut tapaamisessa esille. Niinistö kieltäytyi kommentoimasta mahdollisia vastatoimia, jos putken vaurioituminen varmistuisi sabotaasiksi.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa en kyllä vastaa jos-alkuisiin kysymyksiin, nämä ovat kuitenkin hyvin herkkiä asioita, Niinistö kommentoi suomalaismedialle.

Presidentti oli yhtä vähäsanainen Balticconnector-putkea koskevien tutkimusten etenemisestä.

– Insidioita (aihetodisteita) tässä on varmasti paljon, ja nyt niitä vähän sovitellaan ja päätellään – tämän enempää en nyt voi sanoa, Niinistö totesi.

Pöllöraati: Kaasuputki sai kyytiä, syyllistä etsitään 10:22
Huomenta Suomen Pöllöraadissa puitiin Balticconnector-kaasuputken tapausta. (13.10.)

Kymmenen JEF-maata

JEF eli Joint Expeditionary Force on Britannian johtama puolustusyhteistyöryhmä, jossa on mukana kymmenen maata – Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi myös Hollanti. Tavoitteena on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.

Niinistö kuvaili JEFiä pienemmän kokonsa vuoksi hiukan joustavammaksi toimijaksi kuin mitä Nato on. Hän kuitenkin korosti, että JEF on nimenomaan Natoa täydentävä, ei sitä "osaksikaan korvaava" yhteistyöjärjestely.

Kaikki JEF-maat Ruotsia lukuun ottamatta ovat Naton jäseniä. Ruotsin jäsenyyttä viivästyttävät enää Turkin ja Unkarin puuttuvat ratifioinnit.

Niinistö kommentoi asiaa saapuessaan JEF-kokoukseen toteamalla, että työtä tehdään Ruotsin saamiseksi jäseneksi mahdollisimman pian, mutta tilanteen kehitystä on vaikea ennustaa.

–  (Turkin) Presidentti (Recep Tayyip) Erdoganilla on ainoana ratkaisu päässään, Niinistö sanoi.

 

Lue myös:

    Uusimmat