Niinistö: Julkisen talouden kriisiä ei hahmoteta

Puhemies Sauli Niinistö maalailee laihoja vuosia Suomen taloudelle. Niinistön mukaan suomalaisten kriisitietoisuus julkisen talouden tilasta ei ole riittävä.

Niinistöä huolestuttaa julkisen talouden alijäämä, joka jatkuu näillä näkymin vuosia eteenpäin.

- Me teemme joka ainoa vuosi aikamoisen alijäämän eli elämme velaksi. Jotkut puhuvat velan lyhentämisestä, mutta minusta kannattaisi ensiksi keskittyä siihen, miten ylipäätään päästään eroon tästä velkaantumisesta, päästäisiin edes tasapainoon, Niinistö toteaa MTV:n uutisille.

Niinistö ennakoikin taloudenpitoon suuria muutoksia.

- Kyllä seuraava hallitus joutuu katsomaan aika tarkan kiikarin läpi myös menopuolta.

Niinistön mukaan menojen priorisointi on jatkossa välttämätöntä.

- Tärkeimmät asiat hoidettaisiin ja sitten pitäisi katsoa mitä sen päälle jää. Kyllä minä uskon, että hyvinä vuosina on jäänyt paljon sellaista, josta voidaan ehkä sitten pakon edessä luopuakin, Niinistö arvioi.

Niinistö varoittaa suomalaisia tuudittautumasta luuloon, että aika ja talouskasvu hoitavat velan.

- Kukaan ei ennusta sellaista talouskasvua, että sillä hoituisi tämä alijäämä. Lisäksi meillä on tämä ikääntymisongelma, joka on oma taakkansa, Niinistö varoittaa.

Katainen ymmärtää varoittelun

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen ymmärtää ja allekirjoittaa Niinistön huolen julkisen talouden alijäämästä.

- Julkisen talouden vaje on asia, joka ei itsestään sula. Sitä ei pystytä edes verojen korotuksella tai menojen jäädyttämisellä yksin hoitamaan, vaan me tarvitsemme pidempiä työuria ja julkisen sektorin tehostamista. Pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan on aina kuulunut se, että vaje korjataan, kun nousukausi alkaa. Tämä meillä on edessä, Katainen vakuuttaa.

Katso Vesa Kallionpään juttu (Kymmenen uutiset 8.9.2009)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat