Mainos

Niinistö ehdottaa Åkerholmia Suomen Pankkiin

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö ehdottaa, että alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm nimitettäisiin hänen sijastaan Suomen Pankin johtokuntaan. Niinistö itse ei kommentoi syitä kieltäytymiseensä.

Niinistö kertoo harkinneensa pitkään mahdollisuutta lähteä päivän politiikasta Suomen Pankin johtokuntaan,
Hän kuitenkin kieltäytyi, mutta ei kertonut syytä.

Niinistön mukaan poliittisesti sitoutumaton Åkerholm on vahva nimi Euroopan talouspolitiikassa.

Johnny Åkerholm


Niinistö arveli, että Suomessa ei tunneta riittävästi Åkerholmin ansioita. Niiden vuoksi tämä tuli valituksi EU-maiden hallitusten ja keskuspankin tärkeän yhteiselimen talous- ja rahoituskomitean varapuheenjohtajaksi.

-Taustalla on syytä nähdä Suomen Pankin täysin uusi rooli, jossa keskeisin tehtävä on vaikuttaminen päätöksentekoon Euroopan keskuspankin tasolla, Niinistö sanoi.

Lipponen varauksellinen

Pääministeri Paavo Lipponen suhtautui ensi kommentissaan varauksellisesti ajatukseen virkamiehen valinnasta pankin johtokuntaan.

-Minusta pitää katsoa myös sitä, ettei Suomen Pankkiin muodostu virkamiesten sisäpiiriä, Lipponen sanoi. Hän viittasi siihen, että Åkerholm työskenteli aiemmin Suomen Pankissa.
-Suomen pankki on niin merkittävä instituutio, että siellä tarvitaan laajempaankin yhteiskunnallista näkemystä. Lipponen korosti, että asiasta päättäminen kuuluu kuitenkin eduskunnan valitsemille pankkivaltuutetuille ja tasavallan presidentille, joka nimittää johtokunnan jäsenet.

Niinistö ehdotti samalla, että Suomen Pankin johtokuntaa supistettaisiin eli nyt valittaisiin vain yksi uusi jäsen, kun vapautuvia paikkoja on kaksi. Suomen keskusta on varautunut esittämään oman ehdokkaansa toiselle paikalle. Niinistö vetosi perjantaina Suomen keskustaan, että siellä voitaisiin ajatella tällaista "uutta otetta".

Hän sanoi yllättyneensä keskustan puheenjohtajan Anneli Jäätteenmäen ensi kommentista. Jätteenmäki oli oudoksunut "puoluejohtaja" Niinistön avausta ja huomauttanut, että valmisteluissa on lähdetty kahden vapautuneen paikan täyttämisestä.

Jäätteenmäki kritisoi

Keskustan puheenjohtajan, pankkivaltuutettu Anneli Jäätteenmäen mielestä Suomen Pankin nimitykset eivät kuulu puoluejohtajille.

-Johtokunnan jäsenet nimittää tasavallan presidentti pankkivaltuuston esityksestä. Pankkivaltuusto on yksimielisesti valmistellut Matti Korhoselta ja Esko Ollilalta vapautuneita paikkoja siltä pohjalta, että avoimeen hakuun pannaan kaksi johtokunnan jäsenen paikkaa, Jäätteenmäki huomauttaa. Hänen mielestään johtajanimitykset eivät kuulu puoluejohtajille, elleivät he ole pankkivaltuuston jäseniä.

Anneli jäätteenmäki

-Jos kokoomuksen puheenjohtajan ehdokas, alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm hakee paikkaa ja saa riittävän tuen pankkivaltuustossa, hän on vakavasti otettava ehdokas, Jäätteenmäki toteaa. Keskustan pankkivaltuutetut ottavat johtajanimityksiin kantaa sen jälkeen kun paikat on pantu avoimeen hakuun ja ehdokkaat ovat selvillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.