Mainos

Nigerialaisen paritusringin syytetyt kiistivät - "vain sisarellista kokemusten vaihtoa"

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi ns. nigerialaisen paritusringin oikeuskäsittely. Syytteen mukaan neljästä naisesta ja kolmesta miehestä koostuva rinki värväsi vuonna 2009 Suomeen yli 40 pääosin nigerialaista naista prostituoiduksi.

Syytetyt kiistivät tällaisen ringin jyrkästi. Prostituutiota oli ollut, mutta yksi syytetyistä kuvasi yhteydenpitoa "sisarelliseksi kokemustenvaihdoksi".

Syytteiden mukaan Suomessa nigerialaisten prostituutiota pyöritti pääasiassa kolme naista, jotka olivat kenttäjohtajia. Näitä kolmea syytetään törkeästä parituksesta.

Keskeisin henkilö oli syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan Mama Blessing -nimellä tunnettu nainen.

Mama Blessingin syytteiden mukaan hän oli värvännyt Suomeen ainakin 24 nigerialaisnaista. Syytteen mukaan nainen oli vaatinut 2000 euron kynnysrahan ja viikkomaksua. Tämän vastineeksi kenttäjohtaja oli hankkinut heille matkalippuja ja hotellihuoneita sekä järjestänyt netti-ilmoituksia.

Mama Blessingin asianajaja Kari Aarrevuo kiisti syytteet. - Hän ei ole auttanut ketään, eikä perinyt maksuja. Hän on ollut itse prostituoitu ja ansainnut rahaa omalla työllään.

"Pieninä palasina maailmalla"

Oikeudenkäynnissä viitattiin myös tunnetun suomalaiseen iskelmätähteen. Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kertoi jutun näytön olevan "pieninä palasina maailmalla".

Hän tarkoitti tietysti Tapio Rautavaaran 1953 levytetyn "Juokse sinä humma" -laulun sanoja.

Amerikkalaisen jalkapallon tuomarinakin aiemmin tunnettua Hämäläistä pidetään tarkkana ja jämptinä miehenä. Aavistuksen epätarkka siteeraus herätti heti keskustelua oikeudenkäynnin tauolla.

Kun asia nousi puheeksi, syyttäjä Hämäläinen totesi salamannopeasti: "Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun näyttöni maailmalla".

Syyttäjä osoitti tuntevansa Rautavaaransa, sillä sanat menevät tarkalleen näin: "Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla".

Syyttäjä tarkoitti tietysti sitä, että valtaosa prostituoiduista on käännytetty pois maasta, eikä heitä voida kuulla oikeudessa todistajina.

Syyttäjä vaatii naiselta rikoshyötynä 69000 euroa ja vankeutta 2 vuotta 10 kuukautta.

Juttua puidaan Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa - tosin mitään turvallisuussyytä siihen ei ole.

Kaikki kiistävät

Syytteiden mukaan Mama Blessingin ohella päätekijöinä oli kaksi muutakin naista. Hekin - kuten myös kaikki muut syytetyt - kiistivät syytteet.

Sister-nimellä tunnettu nainen totesi, että yhteydenpidossa on ollut kyse "sisarellisesta kokemusten vaihdosta".

- Toiminta on ollut suunnitelmallista ja sitä on johdettu ulkomaailta, Hämäläinen sanoi. - Toimintaa on ollut muissakin maissa.

Poliisi tiedotti aiemmin, että mukana olivat Suomen lisäksi kaikki pohjoismaat sekä ainakin Sveitsi ja Itävalta. Naiset olivat kiertäneet eri maissa.

-Suomessa rinki on toiminut 24:llä paikkakunnalla ja naisia oli ollut yli 60, Hämäläinen totesi. - Omena-hotelli ketju on ollut suosittu, koska niissä ei ole vastaanottoa, vaan huoneisiin on päästy avainkoodilla.

Yksi hotelleista oli Helsingin Lönnrotinkadun Omena-hotelli.Lue myös juttu:

- Ei tämä ole ollut moottoripyöräkerhon tyyppinen organisaatio, vaan sellainen joka on muuntautunut tilanteen mukaan. Tämä ei ole ihmiskauppaa, vaan naiset ovat tulleet vapaaehtoisesti mukaan. Tätä voisi verrata konsultti- tai manageritoimintaan.

- Prostituoidut ovat maksaneet kenttäjohtajille joko puolet tuloistaan tai usean tuhannen euron kenttäkorvauksen.

Tutkinta alkoi tiedustelusta

Poliisi ja rajavartiolaitos pääsivät jutun jäljille 2009, kun tiedustelussa ilmeni että Suomessa työskenteli kymmeniä nigerialaisia prostituoituja. Poliisin puhutteluissa naiset olivat kertoneet, että heidät oli värvätty Suomeen Italiasta ja Espanjasta. Poliisi kuunteli jutussa lukuisia puhelimia ja hankki tietoja rahansiirroista.

- Naiset ovat työskennelleet Suomessa jonkun viikon kerrallaan, vaihtaneet paikkakuntia ja sitten vaihtaneet maata, Hämäläinen sanoi.

- Naiset olivat Suomessa sen verran lyhyen aikaa, ettei kenellekään naiselle ei syntynyt omaa asiakaskuntaa. Heidän kielitaitonsa ja paikallistuntemuksensa ovat olleet puutteellisia. Tämän jutun syytetyt ovat edistäneet prostituution harjoittamista, Hämäläinen totesi.

Mistään ihmiskaupasta jutussa ei ole ollut kyse, vaan syyttäjän käsityksen mukaan prostituoidut ovat olleet toiminnassa mukana vapaaehtoisesti.

Juttua puidaan oikeudessa useita päiviä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.