Mainos

Nicaraguan Ortega valitsi arkkivihollisen varaehdokkaakseen

Voimallisena sosialistina tunnettu ex-presidentti löi kättä oikeistolaisen Moralesin kanssa.

Nicaraguan entinen presidentti Daniel Ortega on yllättänyt äänestäjänsä valitsemalla oikeistolaisen Jaime Moralesin aisaparikseen syksyn presidentinvaaleihin. Morales on kritisoinut kovasanaisesti Ortegan johtamaa sandinistipuoluetta.

Moralesilla onkin omakohtaista kokemusta esimerkiksi sandinistien kansallistamisprojekteista. Vuoden 1979 sandinistivallankumouksen jälkeen Neuvostoliiton tukema uusi hallitus takavarikoi Moralesin kodin ja luovutti sen Ortegalle, joka asuu talossa edelleen. Nyt miehet ovat sanoneet päässeensä sopuun talon kohtalosta.

Ortega vakuuttaa, ettei hän presidenttinä enää kansallistaisi yrityksiä, kuten edellisellä kaudellaan 1980-luvulla. Hänen mielestään Moralesin valinnan pitäisi todistaa tämä.

- Haluamme lähettää viestin köyhille, mutta myös yksityiselle sektorille, Ortega selittää yllätysvalintaa. - Mikä olisi parempi viesti kuin Morales, joka tulee itsekin tuolta sektorilta.

Ortega haastaa marraskuun vaaleissa sandinistipuolueesta eronneen Herty Lewitesin sekä oikeistolaisen Eduardo Montealegren.

Oikeistopuolueet ovat onnistuneet estämään Ortegan pääsyn valtaan jo kolmissa presidentinvaaleissa, vaikka sandinistit ovat Nicaraguan suurin puolue ja Ortegan ympärille on rakentunut henkilökultti.

Sandinistit kaatoivat pitkäaikaisen Somozan suvun diktatuurin vuonna 1979. Nicaraguaa hallitsivat 80-luvun ajan eri asteen marxilaiset vallankumoukselliset. Yhdysvallat kuitenkin asetti Nicaraguan kauppasaartoon ja tuki sissejä, joiden toiminta raunioitti maan talouden.Tämän seurauksena sandinistit hävisivät laajalle oppositiokoalitiolle vuoden 1990 vaaleissa ja luopuivat vallasta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.