NHL:n topit ja flopit: Unohdettu suomalaistähti teki seurahistoriaa

MTV Sport listaa perinteiseen tapaan joka maanantai jääkiekon NHL-liigan onnistujat ja epäonnistujat.

Florida Panthersin vähemmän huomiota saava suomalaistähti Jussi Jokinen teki viime viikolla seurahistoriaa. St. Louis Blues on puolestaan voittoputkessa. Kielletyt aineet puhuttavat myös NHL:ssä.

TOP5

1. St. Louis Blues

Blues soi kauniilla soinnulla. Blues on voittanut jo kuusi ottelua putkeen, mikä tekee siitä koko liigan kuumimman joukkueen. Venäläistähti Vladimir Tarasenko on ollut viime aikoina hurjassa vireessä. Viikon päättäneissä kahdessa ottelussa Tarasenko kokosi tehopisteet 3+2. Myös Paul Stastny ja kuuma tulokas Robby Fabri pelasivat tehokkaan viikon. Maalivahti Jake Allen on kerännyt voittoputken aikana vakuuttavat tilastot: torjuntaprosentti 92,9 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,43. St. Louisilla on jälleen kasassa erinomainen joukkue, mutta todellinen iskukyky mitataan vasta keväällä.

2. Jussi Jokinen, Florida Panthers

Jokinen on kymmenen ottelun mittaisessa pisteputkessa ja tuli samalla sivunneeksi Olli Jokisen seuraennätystä kaudelta 2005-2006. Jokinen on iskenyt pisteputkensa aikana tehot 2+10. Jokinen ei viihdy otsikoissa, mutta hänen arvonsa Floridalle on suuri. Suomalaisen yleismiehen voi heittää kentälle tilanteessa kuin tilanteessa ja touhulla on aina tehtaan takuu. Jussi Jokinen on takuuvarmasti NHL:n aliarvostetuin suomalaispelaaja.

3. Dallasin supetrio

Ottawan entinen kapteeni on jäänyt Dallasissa suurimpien tähtien Jamie Bennin ja Tyler Seguinin jalkoihin, mutta viime viikolla Spezza oli isossa roolissa. Spezza takoi kahteen viikon viimeiseen otteluun kolme maalia ja syötti yhden. Toki myös Benn ja Seguin pääsivät loistamaan. Benn iski tehot 2+2 ja Seguin kirjautti lukemat 1+3. Dallasin menestys ei jää kiinni ainakaan tästä kolmikosta.

4. Jaromir Jagr, Florida Panthers

Ylisanat meinaavat uhkaavasti loppua tämän herran kohdalla. 44-vuotias Jagr pelasi jälleen kerran loistavan viikon. Kahteen viikon viimeiseen otteluun konkari iski tehot 2+2 ja nosti koko kauden tehonsa jo lukemiin 23+30=53. Samalla Jagr kohautti toteamalla, että aikoo pelata NHL:ssä 50-vuotiaaksi asti. Tavoite tuntuu uskomattomalta, mutta Jagrin tuntien se ei ole mahdotonta. Ainutlaatuinen yksilö ansaitsee kaikki mahdolliset kehut.

5. Alex Galchenjuk, Montreal Canadiens

Sekä Yhdysvaltain että Venäjän passit omaava sentteri on vireessä. Montrealin nuori tähti on iskenyt edellisiin neljään peliin peräti kuusi maalia. Nuorukaisen maalien arvoa laskee tosin se, että ne olisi pitänyt tulla jo aiemmin. Montreal on auttamatta ulkona pudotuspeleistä, joten Galchenjukin maalit auttavat lähinnä häntä itseään sopimusneuvotteluissa.

FLOP5

1. NHL:n doping-ongelma

Alkuvuodesta on uutisoitu laajasti doping-käryistä ympäri urheilumaailmaa, eikä NHL jäänyt ilman omaansa. Arizonassa pelaava puolustaja Jarred Tinordi kärähti viime viikolla kiellettyjen aineiden käytöstä ja sai liigalta 20 ottelun mittaisen pelikiellon, joka on automaatio ensimmäisestä kärystä. Rangaistus on kovin vaatimaton verrattuna muihin lajeihin. NHL suhtautuu muutenkin asiaan hyvin välinpitämättömästi. Se on muun muassa vaatinut, ettei sen urheilijoita testata Wadan toimesta World Cupin yhteydessä. NHL testaa omat urheilijansa, mutta esimerkiksi Tinordin kohdalla kiellettyä ainetta ei nimetty. Tällainen toiminta on täysin käsittämätöntä 2010-luvulla.

2. Dalton Prout, Columbus Blues Jackets

Columbuksen pelaajaa odottaa näillä näkymin pitkä pelikielto. Dalton Prout tuli sunnuntain ottelussa Tampa Bayta vastaan kolmantena miehenä mukaan kulmanahinaan ja löi varoittamatta Nikita Kutsherovia suoraan päähän. Kutsherovin peli loppui siihen. Tempussa unohdettiin täysin vastustajan kunnioitus ja NHL:n tulisi langettaa tilanteesta pitkä pelikielto.

3. Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche

Coloradon kapteeni sikaili viime viikolla huolella. Ruotsalainen löi voimakkaasti poikittaisella Anaheimin Simon Despresiä kaulan alueelle. Hän jäi ottelussa kolttosestaan ilman rangaistusta, mutta NHL:n kurinpito oli hereillä ja langetti Landeskogille kolmen ottelun mittaisen pelikiellon. Ruma temppu, josta olisi voinut antaa enemmänkin pelikieltoa.

4. Tomas Plekanec, Montreal Canadiens

Montrealin tshekkitähti Tomas Plekanec viettää kuivaa kautta. Tshekkipelaaja on jäänyt jo kuusi ottelua putkeen ilman tehopisteitä. Kausi on muutoinkin ollut sekä joukkueelle että Plekanecille vaisu. Viime kauden 60 pisteeseen yltäminen tekee Plekanecille tällä kaudella tiukkaa.

5. Anaheim Ducks & Corey Perry

Ducksin voittoputki katkesi tylysti ja nyt vuorossa on kolmen ottelun mittainen tappioputki. Samalla myös joukkueen kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Corey Perry on hyytynyt. Kanadalainen on jäänyt kokonaan ilman tehopisteitä jo neljä ottelua putkeen. Anaheimin pitkän voittoputken myötä se on turvallisilla vesillä, mutta tappiokierre olisi silti syytä katkaista ajoissa. 

Lue myös:

    Uusimmat