Mainos

Newkia lupailee innovaatioita ja työpaikkoja Suomeen

Vielä viikko sitten kukaan ei ollut kuullutkaan matkapuhelinbisneksen tuoreimmasta tulokkaasta, Newkiasta.

Yhtiön perustaja, Nokian entinen Aasian-johtaja Thomas Zilliacus kuitenkin vakuuttelee 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa, että ideoita ja osaamista on niin paljon, että ensimmäinen puhelin valmistuu jo vuoden sisällä.

– Kuten missä tahansa liiketoiminnassa, pitää asettaa tavoitteet ja saada organisaatio toimimaan sen mukaisesti. Tämän hetkisten näkymien mukaan uskon, että aikataulussa on mahdollista pysyä.

– Kilpailu on äärimmäisen kovaa ja näin ollen ei ole mitään järkeä lähteä pelkästään kopioimaan jotain olemassa olevaa, vaan kuluttajalle pitää tarjota jotain aivan uutta.

Newkian innovaatioista Zilliacus kuitenkin vielä vaikenee.

Hakemuksia satelee, ketään ei ole vielä palkattu

Paljon on toisaalta vielä auki. Ainakaan julkisuuteen annettavien tietojen mukaan yrityksen johdosta tai omistajista ei ole vielä täyttä varmuutta.

Zilliacuksen mukaan yhtiö tarvitsee kymmenien, ehkä satojen miljoonien rahoituksen.

– Varsinaisesti ketään ei ole vielä palkattu, koska tämä hankehan on vasta runsaan viikon vanha, kertoo Zilliacus.

– Uskon, että samat rahoittajatahot, jotka olivat runsas vuosi sitten mukana, olisivat kiinnostuneita myöskin tämän uuden yrityksen rahoittamisesta. Strategiahan olisi täysin sama, eli Android-puhelinten valmistus ja markkinointi, sanoo Zilliacus.

Zilliacus yritti vuosi sitten ostaa Nokian. Hänen kunnianhimoinen tavoitteensa oli ohjata yhtiö uudelle kurssille Android-käyttöliittymän avulla. Riittäviä varoja ei kuitenkaan saatu kokoon.

Newkian liikeidea mukailee toteutumatonta haavetta.

– Ydinryhmämme koostuu pääasiassa entisistä nokialaisista. Minulla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta tuoda heidän nimiään julki, mutta he edustavat sitä ehdotonta huippua mitä Nokialta löytyi silloin, kun se oli maailman johtava brändi.

Kehityskeskus Suomeen

Newkian perustaja kaavailee Microsoftin tavoin siitä, että yhtiön keskeisiä toimintoja sijoitettaisiin Suomeen.

– Aikomuksemme on rakentaa tämän hankkeen kehityskeskus Suomeen, joten työpaikkojakin Suomeen tullaan kyllä luomaan.

– Ydinporukka ei silti tule välttämättä olemaan Suomessa, sillä pääkonttorin pitää minun mielestäni olla siellä, missä markkinat ovat ja markkinat ovat tänä päivänä ennen kaikkea Aasiassa, kuvailee Zilliacus.

Zilliacuksen tämänhetkisten arvioiden mukaan matkapuhelimia valmistettaisiin Aasiassa.

– Singapore maana ei ole oikea paikka valmistukseen, mutta Aasia alueena kyllä. Olen tällä hetkellä hallituksen jäsen yrityksessä, joka on Kaakkois-Aasian johtava matkapuhelinten valmistaja mitä paikallisbrändeihin tulee. Meillä on erittäin hyvä verkosto olemassa ja hyvät yhteydet, joten tulemme käyttämään näitä samoja valmistajia, joita jo tänä päivänä käytetään.

Newkia tuskin puhelinten nimi

Zilliacus sanoo Cnet Asia -verkkosivustolle antamassaan haastattelussa, että puhelinten nimeksi tuskin tulee Newkia, vaan jotain aivan muuta. Mies ei verkkosivuston mukaan aio myöskään itse ryhtyä yrityksen toimitusjohtajaksi. Sen sijaan hänellä on ajatus siitä, kuka toimitusjohtaja voisi olla.

– Kyseessä on henkilö, jonka nimen te olette kuulleet, Zilliacus sanoo CNetille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.