Mainos

New Yorkin joukkoliikennelakosta jättisakot

Tuomioistuin on määrännyt lakossa olevalle kuljetustyöntekijöiden liitolle suuret sakot. Lakko on pysäyttänyt lähes täysin New Yorkin joukkoliikenteen. Lakkoilijat vaativat lisää palkkaa, parempia eläke-etuja ja investointeja kaupungin kuljetuskalustoon.

Osavaltion korkein oikeus on määrännyt lakossa olevan kuljetustyöntekijöiden liiton (TWU) maksamaan miljoonan dollarin sakon jokaiselta lakkopäivältä. Tuomioistuin perusteli päätöstään osavaltion lailla, joka kieltää lakot julkisissa palveluissa.

Joukkoliikenteen työntekijät ovat vaatineet kahdeksan prosentin palkankorotusta, parempia eläke-etuja ja satsauksia ajoneuvoihin. Liitto alensi loppuhetkillä palkankorotusvaatimustaan kuuteen prosenttiin, mutta kaupungin liikennehallinto ei taipunut.

Työtaisteluun osallistuu yli 30 000 joukkoliikenteen työntekijää. Pormestari Michael Bloomberg on arvioinut, että lakko maksaa kaupungille 400 miljoonaa dollaria eli yli 330 miljoonaa euroa päivässä. New Yorkin metrolla ja linja-autoilla liikkuu päivittäin yleensä noin seitsemän miljoonaa ihmistä.

New Yorkin metro ja linja-autot seisovat lakon takia ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Miljoonat ihmiset joutuvat turvautumaan takseihin, henkilöautoihin ja muihin vaihtoehtoisiin kulkuneuvoihin, mikä ruuhkauttaa kaupungin liikenteen tavallistakin pahemmin.

Osapuolet syyttävät toisiaan

Lakon kestosta ei ole vielä selvyyttä. Liikennehallinto uhkaa kuljetustyöntekijöiden liiton johtoa oikeustoimilla.

- Tämä on TWU:n ja sen johtajan Roger Toussaintin raukkamainen yritys saada kaupunki polvistumaan omien vaatimustensa edessä. Emme voi antaa liiton nauttia sekamelskasta, jota se epätoivoisesti yrittää luoda, pormestari Michael Bloomberg jyrisi.

Ay-johtaja Toussaint on täysin eri mieltä asioista.

- Me emme lakkoa halunneet, mutta ilmeisesti työnantaja, kuvernööri ja pormestari halusivat. Vetoamme kaikkiin hyväntahtoisiin newyorkilaisiin, yhteisöihin ja työläisiin osallistumaan taisteluumme solidaarisilla toimilla, Toussaint julisti.

- He ovat pettäneet New Yorkin asukkaiden luottamuksen. He ovat vaarantaneet paitsi kaupunkimme ja osavaltiomme talouden, myös kaupunkilaisten terveyden, kuvernööri George Pataki vuodatti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.