New York Times: Trumpin lähipiiri rahasti presidentin armahduksilla – "armahduskauppa" ollut tuottoisaa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpia lähellä olevat ihmiset ovat rahastaneet kymmeniä tuhansia dollareita presidentillistä armahdusta toivovilta, New York Times -lehti kertoi sunnuntaina.

Lehti kuvailee ilmiötä tuottoisaksi armahduskaupaksi. New York Times on kerännyt juttuaan varten tietoja yli 30 lobbaajalta tai asianajajalta. Lehden mukaan armahduksilla rahastivat muun muassa eräs presidentin aiempi lakimies, entinen liittovaltion syyttäjä sekä Trumpin aiempi kampanja-avustaja.

Lehden mukaan ei kuitenkaan ole laitonta maksaa presidenttiä lähellä olevalle taholle armahduksen edistämisestä. Siitä ei lehden mukaan ole viitteittä, että rahaa olisi tarjottu presidentille itselleen. Mikäli rahaa olisi tarjottu Trumpille, teko saattaisi täyttää lahjonnan tunnusmerkit.

Valkoinen talo vaikenee

Valkoinen talo ei kommentoinut lehden tietoja.

New York Timesin mukaan Trumpin toiminnalle ei juuri löydy vertailukohtia. Lehti nostaa kuitenkin esille Bill Clintonin, joka myönsi presidenttikautensa loppumetreillä vuonna 2001 noin 170 armahdusta tai tuomion lievennystä. Myös tuolloin tuli esiin, että osa armahdusta hakevista oli maksanut eri tahoille asian edistämisestä.

Clintonin toimintaa pidettiin totuttuja sääntöjä venyttävänä. Hän kuitenkin myönsi armahduksia lähinnä ihmisille, joiden hakemukset oikeusministeriö oli arvioinut. Trumpin hallinnossa armahdushakemuksen tie presidentin pöydälle on puolestaan usein käynyt lähipiirin kautta, eikä oikeusministeriön arviointiprosessille ole välttämättä annettu painoa, lehti vertaa.

Trump on myöntänyt armahduksia kiihtyvään tahtiin kautensa loppuessa. Osa armahdetuista on ollut Trumpin lähipiiriä.Trumpin on kerrottu pohtineen myös mahdollisuutta itsensä armahtamiseen. Lisäksi osa Capitolille tunkeutuneista Trumpin kannattajista on jo pyytänyt armahdusta presidentiltä.

Lue myös:

    Uusimmat