New York Times: 15 saudiagenttia salamurhasi Jamal Khashoggin parin tunnin operaatiossa – "Kuin Pulp Fictionista"

Turkin turvallisuusviranomaiset ovat päätelleet, että sauditoimittaja Jamal Khashoggi salamurhattiin Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaatissa. The New York Times kertoo, että sauditoimittajan salamurhan toteutti saudiagenttien ryhmä.

Kriittisesti Saudi-Arabian hallinnosta kirjoittanut Khashoggi meni konsulaattiin hakemaan asiakirjoja avioliittoa varten ja katosi.

Turkin turvallisuusviranomaiset kuvailivat muutaman tunnin nopeaa ja monimutkaista salamurhaoperaatiota "Pulp Fictionin kaltaiseksi." Heidän mukaansa käsky murhata tuli kuningaskunnan korkealta oikeustaholta.

Turkkilaisviranomaisten mukaan Khashoggi murhattiin kahden tunnin sisään siitä, kun hän astui konsulaattiin sisään. Heidän mukaansa sauditoimittaja paloiteltiin.

15 saudiagenttia viipyi Istanbulissa vain tunteja

15 saudiagenttia saapui maahan kahdella tilauskoneella maahan päivänä, jolloin Khashoggi katosi.

Turkin mukaan seurue poistui maasta vain tunteja myöhemmin. Turkki on tunnistanut heidän työtehtävänsä saudihallinnossa tai turvallisuuspalvelussa. Yhden heistä kerrotaan olevan ruumiinavausten asiantuntija.

The Guardian kirjoittaa, että turkkilaisviranomaisten mukaan konsulaatin valvontakameratallenne katosi Khashoggin katoamispäivänä. Lisäksi konsulaatin turkkilaisten työntekijöiden käskettiin pitää lomaa. 

Yksityiskohdat epäselviä

Saudi-Arabian viranomaiset kruununprinssi Mohammed bin Salmania myöten ovat kiistäneet syytökset. Heidän mukaansa toimittaja poistui konsulaatista pian käyntinsä jälkeen. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut todisteita väitteelle. Presidentti ei ole itse suoraan syyttänyt Saudi-Arabiaa Khashoggin murhasta.

The New York Times kertoo, että on epäselvää, kuinka Turkin viranomaiset ovat päätelleet toimittajan tulleen murhatuksi.

Viranomaiset eivät ole kertoneet yksityiskohtia julkisuuteen ja ovat kieltäytyneet todistusaineiston esittämisestä. Jotkut valtioon myönteisesti suhtautuvat mediat kertovat poliisin tutkivan edelleen mahdollisuutta, että Khashoggi on siepattu.

Lue myös:

    Uusimmat