Sauditoimittaja saattoi nauhoittaa oman kuolemansa – Lähde: Äänitiedosto on "vakuuttava ja hirvittävä"

Turkki: Kadonneen toimittajan surmasi Saudi-Arabiasta saapunut"murhatiimi" 1:01

Lokakuun alussa kadonnut saudiarabialaisen toimittaja Jamal Khashoggin kuolema saattoi tallentua hänen älykelloonsa.

Erityisesti Saudi-Arabian kruununprinssiä Mohammed bin Salmania kirjoituksissaan arvostellut Khashoggi katosi mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin noutamaan avioero-asiakirjoja 2.10. Häntä ei ole tavattu sen jälkeen.

Khashoggi muutti viime vuonna Yhdysvaltoihin välttääksen pidätyksen kotimaassaan ja alkoi työskennellä sanomalehti New York Timesille.

"Kidutuksen ja kuoleman ääniä"

Turkin hallitusta lähellä oleva Sabah-sanomalehden mukaan Khashoggi asetti Apple Watch -kellonsa äänittimen päälle ennen menemistään konsulaattiin.

Lehti kertoo, että kello tallensi Khashoggin ”kuulustelun, kidutuksen ja kuoleman äänet” konsulaatissa. Äänitiedosto tallentui lehden mukaan kellon lisäksi myös iCloud-pilvipalveluun.

Katoamista tutkivat Turkin viranomaiset kertovat saaneensa haltuunsa äänitiedostoja Khashoggin älypuhelimesta, jonka hän oli jättänyt kihlattunsa luokse.

Sabah kertoo, että Khashoggin surmaajat havaitsivat älykellon ja yrittäjät kirjautua kelloon käyttämällä useita salasanoja. Kun salasanoilla kirjautuminen ei onnistut, surmaajat käyttivät Khashoggin sormenjälkeä päästäkseen käsiksi kelloon tallentuneisiin tiedostoihin.

Sabahin mukaan surmaajat poistivat kellosta äänitiedostoja. Lehti kertoo käyneensä tiedostoja läpi tulkin kanssa.

Apple Watch- älykelloja valmistava ja iCloud-palvelua ylläpitävä Apple kuitenkin kertoo internet-sivuillaan ja vahvistaa CNN:lle, ettei sen kelloihin voi kirjautua sormenjälkitunnistuksella.

CNN ei ole pystynyt vahvistamaan turkkilaislehden kertomusta.

Äänitiedosto on "vakuuttava ja hirvittävä"

Sanomalehti Washington Postin mukaan Turkin viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille pitävänsä hallussaan ääni- ja kuvamateriaalia, joka todistaa, että Khashoggi surmattiin Saudi-Arabian konsulaatissa ja hänen ruumiinsa kuljetettiin pois autolla.

Lehti perustaa tietonsa nimettöminä pysytteleviin turkkilais- ja amerikkalaislähteisiin.

Washington Post kertoo turkkilaisviranomaisten kuvailevan äänitiedostoja ”vakuuttavaksi” todisteeksi, joka on sisällöltään ”hirvittävä”.

– Äänitteellä voi kuulla Khashoggin äänen ja muiden miesäänien puhuvan arabiaa. Tiedostolla kuuluu, miten häntä kuulustellaan, kidutetaan ja hänet murhataan, nimetön lähde sanoi Washington Postille.

Saudi-Arabia: Valheita!

Saudi-Arabia on kiistänyt kaikki syytökset siitä, että maa olisi määrännyt Khashoggin tappamisesta. Maan virallinen kanta on, että Khashoggi poistui konsulaatista samana päivänä, kun oli sinne saapunutkin.

Saudi-Arabian sisäministeri, prinssi Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz tuomitsi syytökset ”valheina” ja ”perusteettomina syytteinä, jotka suuntautuvat kuningaskunnan hallitusta vastaan”.

Hän syytti myös ”osaa mediasta” valheellisten syytösten levittämisestä.

Khashoggi meni konsulaattiin alun perin saadakseen avioeron, jotta voisi mennä naimisiin uuden kihlattunsa kanssa. Hänen turkkilainen kihlattunsa, joka odotti miestään konsulaatin ulkopuolella, sanoo, ettei Khashoggi koskaan palannut rakennuksesta.

Turkki on vaatinut Saudi-Arabiaa todistamaan, että Khashoggi poistui lähetystöstä elävänä.

"15-jäsenisellä tapporyhmällä yhteyksiä Saudi-Arabian kuningashuoneeseen"

Turkki on kertonut paljastaneensa, että maahan saapui 15 saudiarbialaisesta koostuva ryhmä, joka oli saanut tehtäväkseen Khashoggin tappamisen. Turkkilaistietojen mukaan ainakin osalla heistä on korkean tason yhteyksiä Saudi-Arabiaan.

Yhdysvaltain viranomaiset kertovat puolestaan saneensa haltuunsa katkelmia keskusteluista, joissa saudiviranomaiset suunnittelivat Khashoggin houkuttelemista Saudi-Arabiaan. jotta hänet voitaisiin tappaa siellä.

Khashoggin tapaus on aiheuttanut Saudi-Arabian ja Turkin suhteiden huononemista korkealla tasolla. Saudi-Arabia lähettämä delegaatio saapui omasta aloitteestaan delegaation tutkimaan Khashoggin katoamista. Delegaation on määrä tutkia yhdessä turkkilaisviranomaisten kanssa. 

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat