Mainos

Jamal Khashoggin karmeasta kohtalosta edelleen ilmassa useita kysymyksiä – nämä kuusi asiaa sauditoimittajan murhasta tiedetään

1:00:00

Jamal Khashoggin katoamisesta tulee tänään kuluneeksi kolme viikkoa. Sauditoimittaja Khashoggi meni Saudi-Arabian konsulaattiin Turkissa, muttei koskaan poistunut sieltä. 

Jamal Khashoggi surmattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Turkin Istanbulissa 2. lokakuuta. Hän meni kotimaansa konsulaattiin alunperin avioliittoaan koskien.

Hänen turkkilainen kihlattunsa, joka odotti miestään konsulaatin ulkopuolella, sanoo, ettei Khashoggi koskaan palannut rakennuksesta.

1. Khashoggin tappo myönnettiin: Nyrkkitappelu

Saudi-Arabia on vahvistanut, että Khashoggi tapettiin maan konsulaatissa Istanbulissa. Aikaisemmin valtio kielsi tämän.

Saudi-Arabia on ilmoittanut tutkimustensa osoittavan, että Khashoggi kuoli maan Istanbulin-konsulaatissa syntyneen nyrkkitappelun seurauksena. Väitettä on pidetty laajalti epäuskottavana.

2. Turkki: Murha oli tarkkaan suunniteltu

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan sauditoimittaja Jamal Khashoggin murha oli tarkkaan suunniteltu. Useat muutaman hengen ryhmät, jotka olivat mukana konsulaatissa tehdyssä murhassa, saapuivat Istanbuliin useammalla eri lennolla. 

Turkin viranomaiset ovat kertoneet saaneensa käsiinsä ääninauhan, josta paljastuu, että Khashoggia on kidutettu ennen tappamista. Turkin viranomaiset epäilevät, että sauditoimittajan ruumis kuljetettiin pois konsulaatista mustalla pakettiautolla.

3. Khashoggi arvosteli kuninkaallista perhettä

Asiantuntijoiden mukaan saudijohto on saattanut pitää vaikutusvaltaista Khashoggia itselleen vaarallisena. Hän on toistuvasti arvostellut kuninkaallista perhettä ja sen valtaa.

Khashoggi kritisoi Saudi-Arabian kruununprinssiä Mohammed bin Salmania yhdysvaltalaislehti Newsweekin haastattelussa ennen kuolemaansa. Haastattelu julkaistiin Khashoggin kuoleman varmistuttua.

4. Yksi epäillyistä pukeutui Khashoggiksi

Valvontakameravideot paljastavat, että konsulaatista poistui tapahtumapäivänä Khashoggin näköinen mies. Turkkilaislähteiden mukaan yksi iskuryhmän miehistä pukeutui Khashoggiksi ja käveli tarkoituksella valvontakameroiden läheisyydessä peitelläkseen tapahtunutta.

Valvontakameroista näkyy, että mies saapui konsulaattiin ennen Khashoggin saapumista. Tuolloin miehellä oli yllään ruutupaita ja farkut.

5. Tutkinta on käynnissä

Saudi-Arabia on ilmoittanut erottaneensa yhden ylimmistä tiedustelujohtajistaan sekä hovin neuvonantajan. Tapaukseen liittyen on pidätetty 18 henkilöä, jotka ovat Saudi-Arabian kansalaisia. 

Nimettömät turkkilaiset lähteet arvelevat saudiarabialaisen toimittajan ruumiin haudatun metsään tai läheiselle maatilalle. Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatista on otettu näytteitä, joista on tarkoitus testata Khashoggin DNA:ta.

6. Ruumiinosia löytynyt

Sky Newsin lähteiden mukaan toimittaja Khashoggi oli paloiteltu ja hänen kasvonsa olivat tunnistamattomat. Yhden lähteen mukaan hänen ruumiinosiaan löydettiin Saudi-Arabian suurlähettilään kotipihalta. Lähteitä ei ole virallisesti varmistettu.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja