Neurologi: Nämä tekijät voivat laukaista MS-taudin

MS-tauti 25:00

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut neurologian erikoislääkäri Juha Multanen kertoi, että MS-taudin puhkeamiseen voi vaikuttaa muun muassa vähäinen D-vitamiinin saanti.

Neurologian erikoislääkäri Juha Multanen sanoo, että MS-taudin puhkeamiseen vaikuttavia vahvoja ympäristöseikkoja tiedetään olevan kolme. Yksi niistä on vähäinen auringonvalon ja tätä kautta D-vitamiinin saanti, mikä on etenkin Suomessa tärkeä seikka.

– D-vitamiinia ei muodostu iholla silloin niin paljon, kun emme ole auringon kanssa tekemisissä. Varsinkaan talvella, kun vaatteet ovat koko lailla päästä varpaisiin päällä. Sillä on iso rooli sairastumisriskissä, Multanen sanoi lähetyksessä.

Toinen altistava tekijä on tupakointi, joka Multasen mukaan voi lisätä MS-taudin riskiä jopa kaksinkertaiseksi verrattuna tupakoimattomiin ihmisiin. Kolmas vahva altistava tekijä on mononukleoosi- eli pusutautivirus.

– Sen sairastaminen tietyssä ikäryhmässä on ilmeisesti sellainen, joka alistaa tämän sairauden ilmaantumiselle ja puhkeamiselle.

Myös ylipainon roolista on alettu puhua enenevissä määrin MS-tautiin altistavana tekijänä. Koska MS-tauti on tulehduksellinen sairaus, voi ylipaino ylläpitää tulehdustilaa.

– Jos suolistoa ja sen mikrobitasapainoa köyhdyttää hyvin yksipuolisella ja varsinkin rasvaisella ruualla, niin se voi johtaa siihen, että sitä kautta tämä tulehduskaskadi eli tällainen ketjureaktio käynnistyy. Ja se saattaa olla jopa yksi niistä laukaisevista syistä siellä taudin taustalla.

Kuinka MS-tautia voidaan hoitaa? Mitä oireita sairaudessa on? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat