Mainos

Nettotulot päiväsakon perusteeksi

Sakkorangaistusjärjestelmä uudistuu. Oikeusministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on laatia hallituksen esitys sakkoa, sakon muuntorangaistusta ja rikesakkoa koskeviksi säännöiksi. Ehdotuksen tulee olla valmiina toukokuun loppuun mennessä.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä. Työryhmän työn pohjana on rikoslakiprojektin viime vuoden maaliskuussa tekemä ehdotus ja siitä annetut lausunnot.

Uuden sakkorangaistusjärjestelmän lähtökohtana on, että päiväsakon rahamäärä vahvistettaisiin sakotettavan nettotulojen perusteella. Tämä kävisi niin, että nettokuukausituloista tehtäisiin ensin tietyn suuruinen vakiovähennys. Päiväsakoksi kertyisi yksi viideskymmenesosa näin lasketusta tulosta.

Päiväsakkojen lukumäärä pysyisi sen sijaan ennallaan. Nykyään päiväsakkoa voi rapsahtaa enintään yksi ja vähintään 120. Määrään vaikuttavat sakotettavan varallisuus, elatusvelvollisuus ja muut velvoitteet.

Rikesakkojärjestelmää on tarkoitus laajentaa ylinopeusrikkomuksissa. Rikesakot porrastettaisiin niin, että sakon suuruus riippuisi ajetun ylinopeuden määrästä ja suurimmasta sallitusta nopeudesta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.