Nettipiratismi aiheuttaa miljoonatappiot - varoituskirjeitä koteihin?

Nettipiratismi aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain yli 350 miljoonan euron tappiot, laskee Luovan työn tekijät ja yrittäjät. Yhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan 16 prosentissa kotitalouksista ladataan internetistä luvatta levitettyjä tiedostoja.

Eniten ladataan musiikkia. Ahkerimpia lataajia ovat nuoret, kun taas yli 50-vuotiaiden kotitalouksissa sitä ei juurikaan harrasteta.

Tutkimusta varten Taloustutkimus haastatteli yli 3 000:ta yli 15-vuotiasta joulu-maaliskuussa.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin (r.) mukaan uusimmat tiedot nettipiratismin laajuudesta ovat hälyttäviä.

- Luvaton nettilevitys nakertaa kulttuurin taloudellista perustaa ja vaarantaa koko kulttuurin ja luovien sisältöjen tuotannon, Wallin sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteltu lainmuutosta, joka mahdollistaisi ilmoitusten lähettämisen sellaisiin kotitalouksiin, joiden teleliittymää on havaittu käytettävän nettipiratismiin. Wallinin mukaan ilmoitukset olisivat poliisitutkintaa ja tuomioistuinmenettelyä huomattavasti pehmeämpi keino.

- Ilmoitukset antavat mahdollisuuden lopettaa laittomuudet ilman oikeudellisia seuraamuksia.

Wallinin mukaan menettely olisi hyödyllinen myös vanhempien kannalta sellaisessa tilanteessa, jossa lapset rikkovat tekijänoikeuslakia internetissä vanhempien tietämättä.

Lainmuutosehdotus on ministeriössä valmiina ja lähdössä pian lausunnoille.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat