Mainos

Nettikamera seuraa maakotkan haudontaa

Maakotkaperheen nettiseuranta on jatkoa viime kesältä. Tupakka-askin kokoinen kamera on sijoitettu pesään oksalle.

Maakotkan pesästä esitetään internetin välityksellä luonnon jännitysnäytelmää. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevaan maakotkan pesään on asennettu nettikamera, joka seuraa kotkan elämää ensimmäistä kertaa ihan alusta lähtien.

-Pesässä on kaksi munaa, joita emolintu hautoo noin kuusi viikkoa. Uroslintu ruokkii sen ajan emoa, pesäkameraidean isä, puunveistäjä Pasi Jäntti hehkuttaa.

Maakotkaperheen nettiseuranta on jatkoa viime kesältä. Silloin nettikamera kuvasi maakotkan poikasen kehittymistä muutaman viikon ajan. Suosio oli Jäntin mukaan suorastaan huikea.

-Nettisivuilla vieraili kuuden viikon aikana yli 300 000 kävijää. Lisäksi myönteistä palautetta tuli aivan valtavasti, kaukaisin Uudesta-Seelannista.

Jännitystä toukokuussa

Maakotka

Jäntti kertoo, että tupakka-askin kokoinen kamera on sijoitettu pesään oksalle. Kamerasta on poistettu muun muassa merkkivalot, jotta kuvaaminen ei häiritse haudontaa.

Kotkanpesällä eletään haudonnan takia nyt kriittistä vaihetta. Jäntti toivookin myös luonnossa liikkujilta erityistä varovaisuutta. Jos kotkaa häiritään, se lähtee pesältä ja munat ovat vaarassa jäätyä.

-Tyypillistä on, että kotkan pesässä on kaksi munaa. Tavallista on kuitenkin, että sieltä selviää elossa vain yksi poikanen: isompi pistää pienemmän hengiltä, kotkanpesien tarkastaja Kalevi Tunturi selvittää.

Hän naurahtaa, että kotkamaailmasta olisi tätä epäkohtaa lukuunottamatta malliksi myös ihmisille.

-Minusta nettikameran tärkein merkitys on siinä, että se inhimillistää kotkaa. Se ei ole vain erämaiden hirmutappaja, vaan silläkin on perhe-elämä. Siinä lapsia ei huostaanoteta, vaan niitä hoidetaan äidin ja isän vastuulla.

Nettipesän munat kuoriutuvat toukokuun ensimmäisellä viikolla. Siihen asti jännitetään, selviääkö pesästä eloon yksi vain kaksi jälkeläistä.

Seuraavana karhu?

Pesäkamerahanke lähti liikkeelle Jäntin ja pienen asiantuntijajoukon voimin, mutta toiminnan laajentuessa hanketta jatkamaan on vuoden vaihteessa perustettu oma yhdistys, Kotkanlento ry.

-Yhdistyksen tarkoituksena on edistää maakotkan suojelua ja elinmahdollisuuksia. Lisäksi sen tavoitteena on hankkia, ylläpitää ja jakaa valistusta sekä tietoutta maakotkan elinpiiristä, pesinnästä ja elintavoista, yhdistyksen puheenjohtaja, Pudasjärven kaupungin entinen johtaja Paavo Pikkuaho selvittää.

Hänen mukaansa on mahdollista, että yhdistys laajentaa toimintaansa myös muun villin luonnon kuvaukseen.

-Suunnitelmissa on esimerkiksi karhun tai ilveksen seuranta. Lisäksi ajatuksissa on ollut oman haaskapaikan perustaminen. Siellähän käy kymmeniä eri eläinlajeja syömässä, ja sitä kuvaa voisimme välittää maailmalle, Jäntti täydentää.

Maakotkaa pääsee seuraamaan internetissä osoitteissa www.kotkanlento.org, www.panoraama.com/live/maakotka ja www.pudasjarvi.fi

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.