Nettidiileri mainosti huumeiden "vapputonnia" härskisti Sanna Marinin kuvalla – sitten hän mokasi ja poliisi viritti rikollisille ovelan ansan

2:12
Katso videolta, millaisin hävyttömin mainoksin huumekauppias tuotteitaan mainosti. ”Hupia ja hauskaa riittäisi koko hallitusviisikolle”

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan suurta huumekauppakokonaisuutta, jossa nuori lahtelaismies kävi suuren mittakaavan huumekauppaa salatussa Tor-verkossa. Nimimerkillä Autobahn toiminut mies myi kymmenillä kiloilla amfetamiinia ja lukuisia kiloja muita erittäin vaarallisiksi arvioituja huumausaineita.

Mies myöntää käsitelleensä syytteissä mainitut yli 50 kiloa amfetamiinia, yli 7 kiloa MDMA:ta, yli 35 000 ekstaasitablettia, noin 4 kiloa tableteista irronnutta ekstaasijauhetta, noin kahta kiloa metamfetamiinia, noin kahta kiloa kokaiinia, yhtä kiloa mefedronia, 170 grammaa heroiinia sekä pienenpää määrää LSD-lappuja ja huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä. Aineita oli hankittu niin ulkomailta kuin Suomesta.

Mies ei ollut eilisen teeren poika, sillä hän odotti hovioikeuden tuomiota vanhasta rikoksesta, josta oli mahdollista saada vankilatuomio.

Huumekauppias palkkasi apureita

Mies pyrki erilaisin tavoin pysymään suojassa poliisilta. Hänen käytti erilaisia salattuja viestintätapoja ja hänen kotoaan löydettiin jopa erityisen salattuihin viestiyhteyksiin käytetty Sky ECC -puhelin, joka on viime aikoina ollut uutisotsikoissa myös Suomessa.

Hän oli kuitenkin mokannut. Poliisi löysi pääepäillyn DNA:ta erään toisen tutkinnan yhteydessä paljastuneesta maastokätköstä.

Mies ei toiminut yksin. Hän oli ulkoistanut osan huumeiden levityksestä ja sen oheistoimista verkon kautta rekrytoimilleen alaisilleen, joihin viitattiin myös yhteistyökumppaneina. Hän kertoi oikeudelle muun muassa palkanneensa 2000 eurolla kuukaudessa henkilön, joka nouti valmiiksi paketoidut huumelähetykset maastokätköstä postitettavaksi.

Huumeita mainostettiin salatun verkon huumekauppapaikoilla monenlaisin kikoin, esimerkiksi Sanna Marinin "vapputonnilla" ja ostajien kesken tehtävällä huumearvonnalla. Katso lisää huumekauppiaan hävyttömistä mainostempauksista tämän artikkelin yläosasta löytyvältä videolta.

Miehen suurasiakkaat menettivät isot summat

Mies ei ilmeisesti aikonut jatkaa huumekauppiaan elämää ikuisesti, sillä hän alkoi etsiä verkossa ilmoituksin tahoa, joka haluasi ostaa hänen ”loppuvarastonsa”. Mies oli kertonut hänellä olevan tarjolla yli puolella miljoonalla eurolla huumeita, muun muassa yli 40 kiloa amfetamiinia. 

Hän löysikin ostajaehdokkaita, joista kahden kanssa alkoi järjestellä näiltä käsirahaa huumeista. Tarkoituksena olisi, että ostajat saisivat myydä aineet eteenpäin miehen valmiille asiakasverkostolle maastokätköjen avulla. Viranomaiset eivät onnistuneet tutkinnassa takavarikoimaan kyseistä "loppuvarastoa" eikä tutkinnassa selvinnyt, mistä aineet on hankittu tai koska mies olisi ollut ne saamassa.

Huumeet eivät kuitenkaan koskaan päätyneet ostajille, sillä mies napattiin kiinni. Tämä jäi kirvelemään ostajia, sillä toinen oli ehtinyt toimittaa jo 30 000 euroa ja toinen peräti 60 000 euroa etumaksua sovituista huumeista. Poliisin epäilys on, että mies yritti myydä samaa erittäin suurta huume-erää kahdelle eri taholle, tavoitteenaan maksimoida huumekaupan voitot ennen vankilatuomiota.

Myös ostajat epäilivät huijausta sen jälkeen, kun Autobahnin käyttämä sähköposti vaikeni muutamaa päivää ennen tämän kiinniottoa.

– Muistakaahan autopaskan tiimi se että sillä ei ole väliä kenen teidän henkilöllisyys tulee selviämään, katsos sen nahoista revitään 30k + vaikka toinen samanlainen ihan vaan vitutuslisänä, 30 tonnia maksanut ostajakandidaatti viestitteli Autobahnin sähköpostin.

Autobahn totesi vastauksessaan syyttäjän haastehakemukseen, että huumeet oli tarkoitus toimittaa tilaajille, mutta rikoksiin osallisten kiinniottojen aiheuttamat aikataulumuutokset ja yhteydenpidon vaikeudet hänen pestaamaansa "lomavastaavaan" aiheuttivat sen, ettei hän ehtinyt toimittaa huumeita kätköihin ennen kiinniottoaan. 

Tiesi poliisin olevan jäljillään

Mies kertoi myös epäilleensä poliisin olevan perässään. Kun yksi hänen apumiehistään jäi kiinni, oli hän selvittänyt oikeudessa tämän tulleen vangituksi. Samalla hän huomasi tutkinnan olevan keskusrikospoliisilla ja syyttäjän olevan erikoistunut nettihuumekauppaan.

Tästä mies kertomansa mukaan tiesi KRP:n olevan perässään. Hän alkoi siivota asuntoa kotietsintäkuntoon, mutta kun yli viikon jälkeen ei tapahtunut kiinniottoa, hän haki maastokätköön viemänsä tuotteet takaisin ja jatkoi toimintaansa.

Hän kertoi myös havainneensa poliisin häneen kohdistaman tarkkailun, ja oli ajatellut viedä yhden huijauspaketin maastoon nähdäkseen, kävisikö poliisi takavarikoimassa sen. Tätä ei kuitenkaan ehtinyt tapahtua ennen kiinniottoja.

Miehen kotoa löydettiin kotietsinnässä kilokaupalla vaarallisia huumausaineita.

"Missä mun rahat ja tavara?????"

Miehen yhteistyökumppanina toiminut nimimerkki Länsimetro oli toinen huumekauppiaan varastosta kiinnostuneita toimijoista. Lopulta kaupoista päästiin sopuun, ja mies maksoi 60 000 euroa virtuaalivaluutta bitcoineina etumaksuna suuresta huume-erästä. Kätköpaikaksi sovittiin Sipoonkorven kansallispuisto.

Autobahnin sähköpostin lopetettua vastaamasta lokakuun lopussa mies kävi epätoivoiseksi ja luuli menettäneensä aimo tukun rahaa.

– Mikä tilanne, mies kysyi ensiksi.

– Taisi olla nerokas loppukusetus teiltä, hän jatkoi myöhemmin. 

Lopulta pinna kuitenkin paloi täysin. Vielä marraskuussa hän kirjoitti seuraavan viestin:

– Missä mun rahat ja tavara?????

Poliisit virittivät ostajalle ovelan ansan

Otettuaan kiinni Autobahnin halusi poliisi saada myös selville ne, jotka olivat ostaneet häneltä tukkueriä huumausaineita. 

Länsimetro-nimimerkkiä käyttänyt mies, joka luuli menettäneensä kymmeniä tuhansia rikollisten keskinäisessä huijauksessa, sai vuoden vaihteessa yllättävän yhteydenoton.

Sähköpostin lähettäjä kertoi edustavansa Autobahn-organisaatiota ja erinäisillä selityksillä vakuutteli, että hiljenemisessä ei ollut kyse huijauksesta.

Tosiasiassa viestin oli kirjoittanut Länsimetron kintereillä oleva viranomainen.

Mies vastasi viestiin tammikuussa.

– Moi. Mikä on tilanne? En ole jaksanut avata tätä mailia kun kuvittelin että meitä on kusetettu ja peli on selvä. Tilanne on meidän osaltamme sama, että toivomme saavamme oman osamme mistä olemme maksaneet, hän kirjoitti.

– Oon vähän puulla päähän lyöty tästä kaikesta. Päässä pyörii paljon kysymysmerkkejä. Esim. jäikö Autobahn kiinni kun ei enää vastannut mun viesteihin ja nyt poliisit yrittää saada muita samaan kokonaisuuteen liittyviä kiinni, hän kirjoitti.

Lopulta osapuolet saivat tehtyä sopimuksen, jossa mies noutaisi Lahden keskustasta ilta-aikaan seitsemän kiloa amfetamiinia ja kolmesataa grammaa kokaiinia korvaukseksi aiemmasta maksustaan. Maastokätkön noutopaikka oli Lahden Radiomäen huipulla oleva parkkipaikka. Paketit löydettyään hän ajoi kotiinsa, josta poliisit ottivat hänet kiinni.

Mies itse kiisti kuulusteluissa asian. Hänen kertoi saaneensa eräältä henkilöltä helpoksi kuvaillun keikan, jossa pitäisi hakea paketti Lahdesta. Mies kertoi vasta autossa tajunneensa kyseessä olevan monta pakettia.

– Haluan tarkentaa, etten tiennyt etukäteen määrästä, enkä todellakaan suostunut, jos olisin tiennyt totuuden. 

Miehen tarinaa vastaan puhui hänen älypuhelimestaan löytynyt nimimerkkien välinen keskustelu, jossa miehen nimimerkki keskusteli poliisin nimimerkin kanssa paketin noudosta ja sai ohjeita sen hakemiseen. Viimeinen viesti oli ”Kiitos. Kyllä vain” peukalo- ja hauishymiöllä ryyditettynä.

Syyttäjä vaatii Autobahn-nimimerkin haltijalle, Länsimetrolle ja kolmannelle miehelle kaikille 13 vuoden maksimituomiota. Lisäksi kahdelle muulle vaaditaan lyhyempiä vankeusrangaistuksia.

1:11
Katso lisää kuvia siitä, millaisia takavarikkoja Autobahnin kotoa tehtiin.

01.05.2021 kello 13.30 muokattu artikkelin videon kuvitusta.

01.05.2021 kello 13.03: Lyhennetty tekstiä.

01.05.2021 kello 12.30: Poistettu jutusta yksi kuva. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja